вторник, 28 септември 2021 г.

Извънредно: Падна мораториумът върху кабинета "Борисов" 3

  

Съдът: Мораториумът върху действията на кабинета "Борисов 3" е противоконституционен!

Конституционният съд (КС) "отклонява искането за установяване на противоконституционност" на Решение на Народното събрание (НС) от 22 април 2021 г. за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи, се посочва в съобщение публикувано на сайта на съда.

Съдът прекратява делото в тази му част. Решението е прието единодушно с 11 гласа. Конституционният съд посочва обаче, че "е недопустимо" с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт, на други държавни органи, установени от Основния закон и на съдебната власт.

Според съдиите това е така, включително и в хипотезата при която Министерският съвет изпълнява функциите си до избирането на ново правителство.

Искането да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента беше внесено от 60 народни представители. Приетият мораториум от Народното събрание срещу решенията на последното правителство на Бойко Борисов действаше от 22 април до 12 май, когато встъпи първото служебно правителство на Стефан Янев.

Новините от днес и със задна дата