вторник, 24 август 2021 г.

Шокиращо разкритие за Левски и Ботев

 

Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Захарий Стоянов, дори Иван Вазов са били масони. Това разкрива нова сензационна книга с титул „Ролята на масонството в борбите за освобождение на българите от Османско иго“.

Автори са младият историк Иван Тренев, колекционерът Александър Алексиев и професорът по социология Евгений Сачев. Според интригуващото четиво Левски е станал масон през 1861 г.

„Не случайно именно тогава той пише в своите писма, че се е клел за отечеството през лето 1861. Освен това има документи в архиви, свързани с масонската дейност, че на 3 март същата година Левски е приет в Цариградската ложа „Ориент Изток“.


В нея наред с българите са членували и гърци, арменци и османци. Гарант на Васил Иванов Кунчев в ложата става онзи, който е толкова сатанизиран у нас като предател – Иванчо Хаджипенчович.

Реално в онези години младобългарите и младотурците заедно са работили за свалянето на омразното османско иго“, обясни пред „Телеграф“ проф. Евгений Сачев. По думите му два-три месеца Апостола на свободата е живял в къщата на Хаджипенчович на остров Халки, сега част от Истанбул.

Конспиративната книга разкрива още и съдбата на родния шпионин – предтеча на Джеймс Бонд - Теофан Райнов. Той е син на Райно Попович, един от най-значимите възрожденски учители.


Теофан успява да се внедри в така наречения „Черен кабинет“ на Османската империя, но става двоен агент и работи за интересите на свободна България.

Проф. Сачев изследва темата за ролята на масонството по света и у нас от над 30 години. В своите търсения той попада на сведения, че видни наши революционери, в това число и Ванче Михайлов, са били масони. На въпрос на журналистката Катя Стоянова от BurgasNovinite.BG към Вида Попова, сътрудничка на Ванче Михайлов, тя категорично отрече това да отговаря на истината. А Вида Попова и нейният съпруг Антон Попов са живели тридесет години заедно, в един и същи дом с Ванче Михайлов и е изключено да не е знаела за подобно нещо, т.с. няма как да не повярваме на Вида Попова, вместо на проф. Сачев.

„Основното нещо при масонството е самоусъвършенстване на човешката личност. Това са идейни принципи, които стоят над политически и национални идеологии.

От друга страна обаче, борбите на българите за независимост не бива да се разглеждат изолирано от тези на другите националноосвободителни движения в Италия, Швейцария, Австрия и другите страни.

А общото между тях е ролята на тайната организация, наричана Свободното зидарство. Именно тя е действала и сред родните революционери“, коментира родният изследовател.

Книгата представя 250 нови фототипни документа, като портрети, протоколи, писма. За първи път може да се видят ножът на Стефан Караджа, столът, на който Левски е подстриган за монах.


Сред тях е и уникална снимка на Христо Ботев с Никола Славков и Иван Драсов след масонски ритуал с революционна, но и езотерична символика. Фотографията показва кръгла маса с череп и сабя и обърнатото бомбе на пода на Ботев.

Интригуващата книга, която със сигурност ще предизвика доста полемики, гради и още една сензационна хипотеза. Според нея Дякон Левски всъщност е предаден от Величка Хашнова – щерка на поп Лукан Лилов от Ловеч.

„Това не е предателство, а опит да се спаси останалата част от организацията, тъй като архивът е бил съхраняван именно при Хашнова“, загатва проф. Евгений Сачев. Според него новото изследване е ценно и с въпросите, които поставя, все още не намерили достоверен отговор от родната историография.

Новините от днес и със задна дата