вторник, 24 август 2021 г.

В отворено писмо до кабинета учители поискаха трета доза преди 15 септември

  

Учителски организации настояват властите да разрешат прилагането на трета доза от ваксините срещу коронавирус. В отворено писмо до служебния премиер и до министрите на образованието и на здравеопазването от неформалните обединения "Учители за безопасно образование" и "Обединени учители за безопасно образование" посочват, че "тъй като МОН, МЗ и болшинството родители настояват за присъствено започване на учебната година.

При начало на четвърта вълна в страната, а учителите работят на "първа линия", трябва да се разреши прилагането на трета бустерна доза за всички, които работят в системата на образованието, лица над 65 години и всички лица с хронични и съпътстващи заболявания".

От двете учителски организации искат също да има редовно тестване за заразата - най-малко два пъти седмично на всички ученици, учители, административен и помощен персонал в учебните заведения. Да има и карантиниране на всички контактни лица, открити чрез регулярното тестване, а при достигането на заболеваемост от 300 на 100 000 да се преминава към обучение от разстояние в електронна среда - на всички ученици от 1-и до 12-и клас.

В писмото се казва още, че екипите на "Учители за безопасно образование" и на "Обединени учители за безопасно образование" са силно притеснени от драстичното нарастване на 14-дневната заболеваемост, както и от големия брой на заразени деца преди началото на новата учебна 2021/2022 година.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести /между 2 и 8 август/ 96,9 процента от секвенираните проби у нас са на "Делта" варианта на SARSCoV-2. Процентът на хоспитализираните и на приетите за лечение в интензивни отделения расте, а смъртността също се покачва.

Броят на заразените деца е силно притеснителен, а най-ефективният начин за предпазване от заразяване и от тежко протичане към настоящия момент остават ваксините, заявят от учителските организации. Те отбелязват обаче, че е доказано, че защитата от тях намалява с течение на времето, което означава, че ще бъдат необходими допълнителни дози ваксини за осигуряването на дълготрайна защита.

Новините от днес и със задна дата