сряда, 18 август 2021 г.

Лекари: Късно е за мерки, имаше две и българинът ги отхвърли, остава лечението

 Най-важното за коронавирус: 15 въпроса и отговора | Новини и анализи по  международни теми | DW | 27.02.2020 

Вече е късно за мерки. "Те бяха две - ограничаване на контактите и ваксиниране. Българинът отказа да прави и двете неща. Сега ще се готвим за болнично и извънболнично лечение." това каза по Нова председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

"Mалко съм скептичен за мерките. Когато имаме по-леки мерки, те не се спазват. Не знам когато се наложат по-сериозни рестрикции, не знам до колко биха се спазвали, защото през последните три-четири месеца голям процент от българското население живееше все едно няма пандемия." Това коментира на свой ред по БНТ заместник-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов. И той, както д-р Миндов, очаква повишаване на заболеваемостта.

"Това, което е характерно и трябва да ни притеснява с новата вълна, е, че Делта вариантът засяга децата. В Съединените щати, например, 2,4% от хоспитализациите са на деца, което е тревожно", коментира д-р Миндов.

Според него учебната година трябва да започне дистанционно. "В България миналата година нямаше първа вълна през март, защото грипната ваканция на учениците съвпадна с коронавируса. Това ни спаси", допълни лекарят.

Д-р Брънзалов обаче смята, че учебната година трябва да започне присъствено, тъй като мястото на децата е в училище. Подчерта, че всички необходими мерки ще бъдат предприети.

Той отбеляза, че проблемът с ваксинационната кампания са фейсбук писаниците, затворените групи и различните истории, които хората четат и на които вярват. По думите на д-р Брънзалов в момента се "къпем в море от ваксини" и всеки, който пожелае, може да се ваксинира, но населението не откликва.

"Основно се набляга на това ние, лекарите, да имаме контакт и да убеждаваме хората, правим го, но това е недостатъчно", каза д-р Брънзалов.

Лекарства и лечение

Д-р Миндов коментира идеята за безплатните лекарства за лечение на по-леките случаи на коронавирус. "Става въпрос да се сложи ред в този хаос, който беше в извънболничното лечение. По-скоро е една домашна грижа - структурирана в един алгоритъм, в една амбулаторна процедура, включваща много неща", допълни той.

Д-р Миндов смята, че една от основните причини за претоварването на болниците е била липсата на алгоритъм или процедура, по която лекарите да работят.

"Сега разполагаме само с един безплатен PCR тест, който можем да дадем на пациента. Нямахме диагностиката. Един пакет с изследвания - рентгенови и кръвни, са изключително важни за прогностичния процес", отбеляза д-р Миндов.

От своя страна д-р Брънзалов отбеляза, че няма точен протокол за лечение на заболели пациенти от ковид, а в официално писмо е цитиран конкретен антибиотик, който трябва да се използва.

"Не бих казал, че някой лобира, но нещата са факт", заяви той.

Новините от днес и със задна дата