сряда, 21 юли 2021 г.

В Гърция спешно внесоха законопроект за задължително ваксиниране срещу Covid-19

  

Министерството на здравеопазването на Гърция внесе по спешна процедура за гласуване в парламента законопроект за задължително ваксиниране на работещите в няколко сектора. Това са здравните работници в държавни и частни болници, както и социалните работници в домове за възрастни хора и лица със специални нужди, съобщава БНР.

Очаква се законопроектът да бъде гласуван до края на седмицата. Предвидени са много високи глоби и отнемане на лиценз за работодатели, които не спазват разпоредбите на здравното министерство.

В знак на протест днес за няколко часа пред болниците протестираха здравни работници. Те заявиха, че не са против ваксинирането, а срещу налагането на задължителна мярка. Нежелаещите да се имунизират ще излизат в неплатен отпуск до края на епидемията.

"Туристите, които планират почивка в Гърция са поставени пред несигурност", заявиха хотелиери и ресторантьори в обръщение към правителството.

Засега само остров Миконос е с ограничителни мерки - вечерен час и забрана за музика в заведенията до понеделник. В останалата част на страната няма ограничения за туристите.

Песимистични са обаче прогнозите на здравните власти за разпространението на вируса и още на няколко гръцки острова като Крит, Санторини, Парос. Област Атика, Солун и Александруполис също покачват нивата на заразени.

През последните 24 часа в южната ни съседка бяха регистрирани нови 3 565 случая на Covid-19.

Новините от днес и със задна дата