сряда, 14 юли 2021 г.

Валентин Златев навлиза в газовия бизнес в България

  

35-годишен лиценз за търговия с природен газ е поискала компанията "Енергико Трейдинг България". Дружеството е с управител Валентин Златев - бивш ръководител на "Лукойл България" и на рафинерията край Бургас.

Докладът бе обсъден днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), като се очаква сега регулаторът да издаде или откаже лиценз на компанията.

Така компанията на Златев се очаква да навлезе на пазара на природен газ у нас и дори да се конкурира за клиенти с държавния газов доставчик "Булгаргаз".

От доклада на КЕВР става ясно, че мажоритарен собственик на фирмата е регистрираната в Швейцария компания "Литаско СА", която управлява глобални нужди на ЛУКОЙЛ за доставка на суров нефт, природен газ и петролни продукти, маркетинг и търговия. Компанията смята да доставя природен газ в бъдеще и на други места на Балканите.

"Енергико Трейдинг България" е поискала да ѝ бъде издадена лицензия за максималния срок от 35 години, което е обосновано с аргумента, че дружеството има сключен дългосрочен договор за доставка на природен газ на изходен пункт на газопреносната мрежа със стратегически клиент с национално значение. Според запознати експерти става дума за доставки директно към нефтопреработващата рафинерия край Бургас, като по този начин няма да се използват услугите на "Булгаргаз" за доставки към "Лукойл Нефтохим Бургас".

"Булгаргаз" е основен доставчик на синьо гориво към ключови индустриални компании у нас, каквито има в стоманодобивната, азотно-торовата, химическата и стъкларската индустрия.

От доклада на КЕВР става ясно още, че "Енергико Трейдинг България" е регистрирана на столичния бул. "Княз Александър Дондуков" No 33. На същия адрес е регистрирано и застрахователното дружество "Енергия".

Дружеството има капитал от 51 хиляди лева. Дяловете са разпределени между съдружниците "Литаско СА - 38 249 дяла; Иван Дреновички - 8501 и "Агроинженеринг-90" ЕООД с 4250 дяла.

Компанията има и споразумение за членство на платформата за търговия на "Газов Хъб Балкан", за да може да извършва търговия със синьо гориво.

КЕВР няма забележки по предоставените данни като се очаква да бъде удовлетворено искането на дружеството "Енергико Трейдинг България".

На друго свое заседание днес КЕВР прие искане на "Бългериан газ къмпани" за искане на лицензия за търговия с природен газ с лиценз за 10 години. Едноличен собственик на компанията е Веселин Тодоров. Дружеството е с капитал от 5000 лв. и има сключен договор за доставка с "Булгартрансгаз".

Новините от днес и със задна дата