сряда, 7 юли 2021 г.

Одобрените по програмата за достъпна среда се запознаха със следващите стъпки за изграждането на техническите съоръжения

 Одобрените по програмата за достъпна среда се запознаха със следващите стъпки за изграждането на техническите съоръжения

След като Бургас за трета поредна година зае първото място в страната по одобрени проекти по националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност към Министерството на труда и социалната политика, в сградата на Общината се проведе информационна среща с класираните кандидати.

В срещата взеха участие ресорният зам.-кмет – г-жа Йорданка Ананиева, представители на лицата с увреждания, председателите на сдружения на собствениците на етажната собственост, представители на строителни фирми и архитект-проектанти. На нея администрацията запозна подробно одобрените кандидати за правата и задълженията при изпълнение на Програмата за изграждане на достъпна среда.

Тази година одобрените проекти в Бургас са общо 12 обекта – 9 жилищни блока в комплексите "Зорница" - 2, "Славейков" - 1, "Лазур" - 2, "Меден рудник" – 3 и "Братя Миладинови" – 1 и в 3 еднофамилни къщи в квартал "Ветрен", град Българово и село Драганово.

Класираните граждани получиха подробни разяснения преди подписване на договорите за изпълнение. Всеки от тях може свободно да избере фирма, която да извърши строително-монтажните работи.

В случай на затруднение от тяхна страна, Община Бургас обяви, че може да ангажира двете общински фирми, които през изминалите години осъществяват част от проектите и вече имат опит с изпълнението им. Освен с финансово обезпечаване на инвестиционните проекти, Общината ще продължи да подпомага гражданите и с осигуряване на строителен надзор, като по този начин кандидатите нямат никакви разходи за своя сметка и след класиране.

След монтиране на подемниците, поддръжката им става грижа на собственика на еднофамилната къща или етажната собственост на жилищния блок. Въпреки това, при сигнал Община Бургас оказва съдействие за всеки от реализираните обекти с цел навременно отстраняване на повредата. За удобство на гражданите, общинска администрация ще продължи своята практика да оказва подкрепа при поддръжката и на тазгодишните съоръжения, както и при изпълнение на класираните в бъдеще проекти.

През първите две кампании на програмата на територията на община Бургас бяха монтирани асансьори, платформи и рампи на общо 45 обекта – 27 през 2019 г. и 18 през 2020 г.

Новините от днес и със задна дата