вторник, 27 юли 2021 г.

Мария Бакалова стана кръстница на български научноизследователски кораб

  

                                         Снимка: БТА

 Първата българска актриса, номинирана за престижната награда "Оскар" - Мария Бакалова, официално стана кръстница на българския военен научноизследователски кораб с бордови номер 421. В Деня на Св. Седмочисленици (Светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий), който се отбелязва днес, в Пункт за базиране - Варна се проведе тържественият ритуал по издигане на военноморския флаг и присвояване на име на плавателния съд. За неговото име бе обявен конкурс, а от всички над 250 предложения комисия избра името "Св. Св. Кирил и Методий".

Плавателният съд е собственост на Консорциум "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб", чиито членове са ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Български антарктически институт /БАИ/.

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции, предава БТА. С него ще могат да се правят и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

Официални гости на събитието бяха зам. министърът на отбраната Пламен Йорданов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на Военноморското училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, ректорът на КУ "Св.Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев и други. Бившият премиер Бойко Борисов се оплака, че тяхна е заслугата за този кораб, а не са били поканени на тържествената церемония. 

Това обаче не е единственото признание, което блондинката получи от страната ни, след като се прибра у нас. Преди няколко дни звездата от "Борат 2" бе гост днес в Министерството на туризма, веднага след участието си във фестивала в Кан. На срещата министър Балтова е оценила успеха ѝ, че за толкова кратко време тя е съумяла да направи толкова много - не само за младите хора, дръзнали да тръгнат по нейния път в света на киноизкуството, но и като насочи прожекторите към България, към родния си Бургас и към нашата част на Европа.

Тогава министър Балтова връчи почетен знак на младата актриса "Посланик на дестинация България" и я поздрави за успехите и високите върхове, които е постигнала за крехката си възраст, посочват от ведомството. 

Мария Бакалова е благодарила и е споделила колко е развълнувана, казвайки, че приема с отговорност оказаната ѝ чест. Тя е подчертала, че България е прекрасна страна и нейните красоти, вкусна храна и древна история трябва да се популяризират.

"За мен е чест и гордост да се наричам българка и винаги съм обичала България. Искрено се надявам новото, младото поколение да са щастливи и горди, че са българи, защото познават историята си и въпреки, че срещат трудности, това изгражда характера им", е заявила младата актриса. По думите ѝ природата и архитектурата ни са изключително красиви и тя ги преоткрива всеки път, когато с радост се завръща у дома.

Новините от днес и със задна дата