вторник, 20 юли 2021 г.

Битка за места на плажа в Поморие, в 7 часа чадърите и шезлонгите вече са заети

  

                                    Снимка: Dir.bg

Претъпкани плажове по Южното Черноморие. Туристи спят през нощта върху шезлонги в Поморие, за да си запазят места.

"В 7:50 часа последният шезлонг е зает. Хората, които идват по-късно повтарят " а, няма места". Понякога си правя удоволствието да им обяснявам от колко часа съм тук. Идвам преди 7:00 часа", сподели журналистът Лияна Панделиева, чийто баща е от морския град и тя всяко лято отмаря там.

След този час местата и на свободната зона бързо се запълват.  Не се спазва никаква социална дистанция, а руската инвазия на плажа е непреодолима, са коментирали почиващи пред Dir.bg.

Руснаците завземат чадърите в ранни зори, друга част от тях атакуват свободната зона, като дори не си прибират плажните хавлии до другия ден, за да си пазят място.

"Заприлича ли сме на Китайско море - човек до човек, хавлия върху хавлия", споделят местните хора.

Заради липса на място на плажа, спасителната вишка е поставена на вълнолома.

А сянката на плажа в Поморие не е никак евтина - 15 лева струва чадър и шезлонг при обещаните занижени цени от началото на пандемията.

Единственото време, в които местните жители могат да намерят прохлада на плажа е между 14 и 16 часа, когато част от почиващите туристи се оттеглят временно, за да прескочат най-вредното време за слънцето, споделят поморийци.

Много туристи има и в "Слънчев бряг".

"Огромна част от тях обаче са доста занижен капацитет. Туристите са от близките страни - Румъния, Украйна, Молдова. Има доста българи. Пътуването им не е свързано с чартърни програми, т.е. пътуват с автомобили", каза хотелиерът Тодор Пастърмаджиев.

Според Христина Славова от Регионалната туристическа камара-Бургас това е сезона на индивидуалния туризъм.

"Той е доста по-успешен спрямо предходния. Организираните почивки са по-малко. Отчитаме ръст на българския пазар. Българите вече не идват само за уикенда. Те почиват между 5 и 14 дни", каза Славова пред NOVA.

Търговци обаче се оплакаха, че сезонът е пред провал за тях, тъй като туристите са бедни.

"Има хора, но за съжаление нямат пари. Само се разхождат, питат, разглеждат и продължават", каза Николай - продавач на дюнери.

"Има поляци, чехи, но не искат да харчат много пари", добавя Георги, който продава храна край плажа.

Новините от днес и със задна дата