четвъртък, 8 юли 2021 г.

Гърция дава по 150 евро на младежи да се ваксинират

 istock

Някои приемат идеята за 150 евро като „подкуп” и смятат, че правителството би трябвало да вложи средствата за закупуване на повече автобуси, за да не се налага хората да пътуват притиснати един до друг и да се заразяват по-лесно.

Оказва се, че в Гърция до началото на юли са ваксинирани само 62% от гражданите на възраст между 50 и 60 години, въпреки че имаха възможност да си запишат час повече от два месеца.

До 5 юли са ваксинирани почти 4 млн. гръцки граждани, което е малко повече от една трета от населението. Това е далече под очакванията преди началото на ваксинацията. Първоначално правителството искаше да ваксинира най-малко 50% преди откриването на туристическия сезон в средата на май, но отначало нямаше достатъчно ваксини, а сега липсва готовност за ваксиниране.

Освен финансовият стимул за младите хора правителството обяви придобивки и за останалите напълно ваксинирани, както и ограничения за онези, които не са ваксинирани.

От 15 юли собствениците на заведения имат право само да решат дали да пускат само ваксинирани лица в кафенетата, баровете или ресторантите и ще могат да напълнят до 85% от капацитета на заведенията си. Другият вариант е да предложат „смесени” помещения с 50% от капацитета.

Ще има възможност за избор, обявиха от правителството в края на юни. Единият вариант е търговски и хранителни обекти, в които ще бъдат допускани само напълно ваксинирани или лица, преболедували COVID-19, и смесени помещения, в които ще се допускат и неваксинирани лица. Собствениците сами ще решат кой вариант да предпочетат.

Това решение също е нееднозначно прието от собствениците на заведения, някои от които смятат, че няма нужда от повече дискриминация. Ваксинирането в Гърция не е задължително.

Само напълно ваксинирани лица ще бъдат допускани на стадионите, които са отворени от 1 юли. Това беше съобщено за пръв път от собственика на футболния клуб „Олимпиакос” Вангелис Маринакис за стадиона в Пирея, след което правителството обяви същото за стадионите в цялата страна. От 15 юли неимунизираните лица трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус за влизане на закрито - т.е. клубове, дискотеки, концертни зали и др., както и за кина и театри на открито, където се събират много хора.

Гръцките власти връщат от днес част от ограниченията върху дейността на ресторантите, нощните клубове и баровете. Решението беше взето заради рязък скок на новозаразените с коронавирус. 

От днес заведения ще работят само със седящи клиенти и в съответствие с определените правила за капацитета. На нарушителите ще се налагат тежки глоби, включително спиране на дейността им.

Новините от днес и със задна дата