четвъртък, 8 юли 2021 г.

ЕП прие доклад с настояване за приемането на България и Румъния в Шенген

  

Европейският парламент прие доклад, в който настоява за приемането на България и Румъния в Шенген, защото са изпълнили изискванията. Призивът бе приет с 505 гласа "за", 134 "против" и 54 въздържали се, се отчита в съобщение на ЕП.

Хърватия също е изпълнила изискванията, но евродепутатите са обезпокоени от съобщенията за нарушения на правата на човека по границите и се надяват страната да осигури по-добра работа на граничарите. Евродепутатите приветстват това, че Хърватия проследява действията на полицията спрямо незаконните мигранти и кандидати за международна закрила.

ЕП призовава за възстановяване на свободното движение в рамките на Шенгенското пространство, прекъснато заради пандемията от коронавирус.

Евродепутатите отчитат, че някои проверки по вътрешните граници се извършват от 2015 г. насам незаконно. Според тях Европейската комисия следва да започне процедури за нарушение. ЕП изразява безпокойство от сведенията за отблъскване на мигранти от страна на граничната служба "Фронтекс" по външните граници на Шенген.

Новините от днес и със задна дата