понеделник, 5 юли 2021 г.

След 135 дни в реанимация: Изписват 62-годишен пациент, преборил COVID-19

  

                         Снимка: Владимир Недев, БНР 

След 4-месечна борба с COVID-19, днес от ломската болница изписват 62-годишен пациент, съобщи bTV. 

Димитър Цветанов постъпва за лечение в инфекциозното отделение на 21 февруари. Седмица по-късно е преведен в реанимацията в крайно тежко общо състояние, с тежка дихателна недостатъчност.

Интубиран е и прекарва три месеца на апаратна вентилация. След стабилизирането му следва възстановяване на двигателната активност, рехабилитация и отвикване от дихателния апарат.

"При състоянието, в което беше приет моят съпруг, надеждата ми беше 1%. Благодарение на денонощните грижи на д-р Чавдар Антонов - началник на отделението по реанимация, както и на целия медицински екип и човешкото им отношение, можем да върнем щастието в семейството си и усмивките си", сподели съпругата на излекувания Христлена Цветанова.

"Пациентът постъпи в много тежко състояние, с тежка дихателна недостатъчност. Веднага беше интубиран и закачен на апарат. Три месеца продължи тежката дихателна реанимация, след което започна отучване от апарата. Мина през много усложнения на различни органи и системи и вече е добре и днес предстои изписването му", обясни и д-р Чавдар Антонов.

Новините от днес и със задна дата