четвъртък, 10 юни 2021 г.

Второ денонощие продължава акцията за майор Терзиев

  

                                       Снимка: Булфото

Продължават спасителните и издирвателни операции в Черно море на майор Валентин Терзиев, който пилотираше изтребителят, разбил се край Шабла при учение.

Засега са открити само отделни предмети, а останките от машината се предполага, че са на дълбочина над 65 метра в морето край Шабла. Причината за катастрофата остава неясна.

Не е открита и черната кутия на самолета. Инцидентът стана вчера при учение самолетът МиГ-29 с бордови номер 38 е изчезнал от радарите точно в 0.45 часа. Изпълнявал е мисия по прихващане и поразяване на светлинна мишена над вода, спусната с парашут от друг самолет.

"И по този повод операцията ще продължи и утре и в следващите дни с използване на специализирана техника и специализирани водолазни групи, тъй като едно от местата, на което се предполага, че могат да бъдат останките на самолета, е на доста голяма дълбочина от порядъка на 70 метра", заяви вчера служебният министър-председател Стефан Янев.

Последната информация, с която разполагат военните, преди самолетът да изчезне, е, че майор Терзиев е поразил успешно целта. Не е подавал сигнали за нередности. 

Майор Валентин Терзиев е един от най-опитните ни пилоти. Той е пилот първи клас, което означава, че може да бъде и инструктор. Досега не е имал никакви забележки при изпълнение на задачи. Военният министър Георги Панайотов отбеляза, че е имал "богат опит и в нощни условия".

Военна прокуратура разследва случая, а тактическото учение в Шабла е спряно, както и плановите полети в Българската армия с изключение на специалните задачи.

Новините от днес и със задна дата