сряда, 9 юни 2021 г.

Проф. Кантарджиев: Почувствах много лоши неща, в епидемия да сменяш лекар не е най-умното нещо

  

                                                  Снимка: Дир.бг

Професор Тодор Кантарджиев заяви, че е изненадан от решението да го пенсионират по време на ковид епидемията.

Той е работил в Националния център по заразни и паразитни болести по заразни и паразитни болести 33 години, а беше начело 10-ина. След изненадващото решение на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за пенсионирането много медици и политици се възмутиха, а колегите му днес ще протестират трети ден и изпратиха отворено писмо до президента, премиера, институции и политически партии, в което настояват Кантарджиев да бъде възстановен на работа. Румен Радев обаче заяви, че той само назначава служебните министри, а те сами избират своите екипи.

Самият Кантарджиев разказа, че преди два дни е бил повикан на среща в здравното министерство.

"Имахме 10-минутен разговор за това може ли да се изследва имунитетът, как да разберем колко хора са преболедували в страната. После останахме насаме и той ми каза, че е време да се пенсионирам. Аз му благодарих, че не съм разбрал от вестниците", каза професорът пред "По света и у нас" на БНТ.

Кантарджиев обаче се изненадал от решението.

"Даже не ми позволиха тази година да празнувам 140-ата годишнина на института. Не съм очаквал в момента на епидемия, когато недобре върви ваксинацията, когато се създадоха настроения и нежелание на хората да се ваксинират, което ме кара да си мисля, че есента може би ще имаме проблеми със заболели отново. В епидемия да сменяш лекар не е най-умното нещо", коментира той.

Служебният министър Кацаров споделил плановете си за реформа в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Ще обединява, ще съкращава. Е, извинявай много, мисля, че центърът показа в последните 15 месеца какво направи за българския народ", каза още професорът.

Кантарджиев сподели още, че не е очаквал такава подкрепа от колегите си.

"За първи път видях толкова уважение и от колегите си. Благодаря на министъра, че направи така, че да видя уважението и обичта на хората", допълни Кантарджиев.

"Моето пенсиониране беше самоцел и лични мотиви. Точно лекарите по време на епидемия не очакваме да бъдем сменяни, но стават такива неща. Бях лично при министъра и това, което ме омерзи, беше обяснението", допълни той пред Нова телевизия.

Пред bTV пък професорът коментира, че няма ненаказано добро, а на въпрос дали е почувствал неуважение, когато е разбрал, е го пенсионират: "Почувствах много лоши неща".

Той уточни, че по време на разговора министърът не му е благодарил за работата, благодарността, изказана от него, се появила часове по-късно в съобщение на сайта на министерството.

"Ние сме работили повече от 10 години много добре, минали сме през много успехи и битки. И лично на мен ми дойде като гръм от ясно небе и честно казано се стреснах от огромна отговорност, която ми се стовари, още не съм се отърсила от този ужас", коментира тази сутрин пред телевизията проф. Ива Христова, която досега беше негов заместник, а сега изпълнява длъжността директор.

По думите ѝ той е много добър организатор и успехите на Центъра се дължат не него. Попитана дали тя подкрепя връщането му на работа, Христова отговори:

"За мен ще е удоволствие да продължим да работим отново в тандем, за него винаги ще има място".

Протестиращите колеги на Тодор Кантарджиев пък заявиха, че той е един велик човек и се заканиха да продължат с недоволството си, докато не бъде върнат. Според тях това е уволнение, прикрито като пенсиониране. В защита на професора вече има събрани над 2000 подписа. 

Той пък изрази притеснение тези протести да не се отразят зле на Центъра.

Междувременно социалният министър Гълъб Донев също коментира пенсионирането му пред Нова телевизия:

"Действително той е изключителен професионалист в своята област. Климатът, който е създаден в Института говори за един човек, който достойно е извървял своя професионален път. Всички български граждани помнят и знаят неговото присъствие при различни епидемии. Тук категорично не става въпрос за разчистване на сметки. Не става дума за разчистване на калинки. Проф. Кантарджиев не може да бъде поставян в такъв списък".

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата