Рязко настъпилите жеги взеха първите си жертви. Само в Пловдив лекарите днес са се отзовали на шест сигнала за колабирали хора, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ. Сред тях имало и 6-месечно бебе, получило топлинен удар. Всички те откарани в болница за прегледи.

От Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ коментираха, че днес няма отчетен температурен рекорд. През този месец най-високата температура е била 43 градуса в Раднево, а най-високата за днешната дата е от 2007 година, когато са регистрирани 41 градуса в Кресна.

А в петък се очаква най-горещият ден за седмицата. НИМХ издаде предупреждение от първа степен за опасност от високи температури - от 35 до 39 градуса. Жълтият код се отнася за цели 16 области в Северна, Централна и Южна България. Столицата и Софийска област не са сред районите, за които е в сила жълтият код. В София максималната температура ще бъде 34 градуса, по Черноморието 31, в северните райони 36-38 градуса, в Южна България 35-37 градуса, в Сандански 39 градуса.

След обяд над страната ще се развива купеста облачност, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб северозападен вятър, който до вечерта ще се ориентира от югоизток.

В съботния ден се очакват краткотрайни гръмотевични бури почти в цялата страна, отново ще бъде топло с температури между 33 и 37 градуса, по Черноморието 28-33 градуса.