сряда, 16 юни 2021 г.

Не пропускайте премиерата на филма “Последният Дон Кихот”- портрет на големия композитор и бургазлия Кирил Дончев

 Не пропускайте премиерата на филма “Последният Дон Кихот”- портрет на големия композитор и бургазлия Кирил Дончев

Премиерата на филма пред бургаска публика ще се случи на 18 юни, петък, от 18 часа в залата на Кукления театър. Входът е свободен.

Продукцията се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас по програмата за съфинансиране на културни проекти. 

Роденият и работил в Бургас маестро Кирил Дончев е едно от големите имена на нашата театрална, филмова и музикална история. Композиторът продължава да работи активно и до момента, което е без прецедент сред творците на тази възраст. Документалният филм “Последният Дон Кихот” се фокусира върху тази забележителна личност в културния пейзаж както на Бургас, така и в национален мащаб. Филмът, реализиран от Продуцентска къща “Вип Медиа Филм” е посветен на 85-годишнината на композитора и отбелязването на 60 години от неговата творческа дейност.

 Сценарист и продуцент на филма е Антоанета Бачурова, режисьор е Владимир Люцканов.

Портретът на големия музикант и артист разкрива любопитни моменти от различни периоди на живота му - творчески и лични - посредством ценен архив, включващ също концертни записи с единствените запазени песни и композиции към театрални постановки. Архивът, документиран в годините единствено от Вип Медиа Филм.

Във филма участват цялата фамилия Дончеви, а така също и имена от най-близкото творческо и приятелско обкръжение на твореца: актьорът Ицко Финци, режисьорът Киран Коларов, писателят Георги Мишев, актьорът и режисьор Ивайло Христов. Във филма присъства, чрез текстове от мемоарите му, театралната легенда Леон Даниел, с чието уникално творчество Кирил Дончев е обвързан през целия си живот.

Програмата ще започне с концерт „Кирил Дончев зад кулисите”, посветен на театралната и филмова музика. В него ще се включат композитора Кирил Дончев и синовете му Антони Дончев и Георги Дончев. Специално за събитието пристига актьорът и музикант Ицко Финци, с който ги свързва дългогодишно приятелство. Проявата е  част от празничната програма, с която Сдружение "Общество за духовни изяви" ще отбележи своята 20-годишна активна културна дейност.

Новините от днес и със задна дата