сряда, 16 юни 2021 г.

Над 100 произведения показва великолепната изложба „75 години Бургаска художествена галерия”- откриването е днес

 Над 100 произведения показва великолепната изложба „75 години Бургаска художествена галерия”- откриването е днес, от 18 часа

Над 100 произведения на изкуството са подредени в бургаската галерия „Петко Задгорски”. Те са част от изложбата, посветена на 75 години от нейното създаване. Тя ще представи постъпленията във фонда на галерията, събирани в последните пет години, от 2016 до 2021 г. Това са откупени, наградени и дарени творби – живопис, графика и скулптура на млади и утвърдени автори от цялата страна.

Експозицията ще бъде официално открита днес, 16 юни, от 18.00 часа. Това е първото от поредицата събития, с които най-старата галерия в Бургас ще отбележи своята 75-годишнина и 55 години от своето преместване в сградата на специално преустроената за целта еврейска синагога.

Специален поздрав към всички гости и приятели на изкуството ще отправят възпитаниците на Музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров”. В празничната програма ще звучат Кабалевски - "Клоуни", Максим Василев – кларинет, Елена Недялкова – пиано,  Шуберт - "Розичка", Антония Мутафова – сопран, Елена Недялкова – пиано, Глук - "Мелодия", Габриела Маринова – цигулка, Рая Петрова – пиано, Телеман - Соната I и II част, Камелия Прокопова – фагот, Катрин Георгиева – пиано, Крайслер - "Циганка", Милана Кан – цигулка, Планинка Карагьозова – пиано, Попер - "Рапсодия", Тодор Иванов – виолончело, Рая Байчева – пиано.

Бургаската  художествена галерия е една от най-старите в страната. Началото ѝ се поставя с общото участие на видни бургаски общественици, художници и културни деятели. На 7 април 1946 година тържествено е открита постоянна галерия в Борсовия салон на Търговската камара. Наличният фонд на галерията тогава е 58 картини и 6 скулптури.

Новините от днес и със задна дата