четвъртък, 20 май 2021 г.

Собственикът на "Градус" Иван Ангелов: Фурмите бяха дарение, обърках се в парламента

  

                               Снимка: Булфото

Бизнесменът Иван Ангелов пристигна в прокуратурата на разпит във връзка със сигнал подаден от гражданско движение "БОЕЦ". Ангелов беше придружен от адвоката си Менко Менков. Двамата отрекоха, че прокуратурата е привикала за обяснения Ангелов по повод обвиненията и данните, изнесени във временната комисия по ревизия от Станислав Илчовски.

Компанията "Градус" беше сред основните теми по време на скандалното заседание на комисията за проверка на управлението в парламента. По време на изслушването бизнесменът Светослав Илчовски обвини ГЕРБ в рекет и злоупотреба с власт. В залата присъства Иван Ангелов, който беше многократно споменаван от Илчовски и по време на предишното заседание на комисията.

Илчовски повтори твърденията си относно Ангелов, че е бил притискан да им продава фуражи на половин цена. Спомена за осигуряването на фиктивни обороти, за да се продават акциите на борсата.

Адвокат Менков коментира, че са готови да говорят и по данните изнесени от Илчовски, ако държавното обвинение ги пита. Ангелов каза още, че е завел дела срещу Илчовски по повод "всички негови лъжи, измислици и инсинуации".

Менков обясни, че има произнасяне на КФН, според която при първоначалното публично предлагане на акциите на фирма "Градус" на фондовата борса не са открити нарушения. Проверката е била направена непосредствено сред изявленията на Илчовски пред парламентарната комисия. "Градус" са отправили след това искане до КФН и НАП за проверка за извършени манипулация на пазарните условия на пазара от Илчовски.

На този етап се извършва проверка, няма образувано досъдебно производство.

По повод на думите на Ангелов по време на изслушването пред парламентарната комисия, че фирмата му е на печалба от бартерна сделка с фурми, изпратени от Дубай, той обясни, че "фурмите са грешка, те са дарение на БЧК" и добави, че се е объркал. Адвокатът му обясни, че "Градус" са изпратили дарение от хранителни продукти, сред които и пилешко месо, в Обединените арабски емирства, но не са получили нищо насреща. Ангелов не обясни защо е решил да направи дарение.

Шефът на "Градус" заяви, че казаното от Илчовски е лъжа. Иван Ангелов подчерта неколкократно, че никога не си е служил с името на премиера в бизнес отношенията си. Уточни обаче, че Борисов му е съдействал, когато е имал проблеми при сделки за износ.

Менков каза още, че генезисът на противоречията между двамата е търговска сделка за зърно от октомври 2020 г., която е била канселирана от Ангелов. По случая е имало и отправени заплахи от Илчовски към Ангелов, като е бил подаден сигнал до прокуратурата.

Новините от днес и със задна дата