петък, 28 май 2021 г.

Популярна водеща в БиБиСи почина заради тромбоза след ваксинация с "АстраЗенека"

 

Една от най-популярните и награждавани радиоводещи на БиБиСи, Лиза Шоу, почина от кръвни съсиреци след ваксинация с "АстраЗенека", съобщава в. "Гардиън", позовавайки се на информация от семейството ѝ. 

Шоу развива тежко главоболие седмица след поставянето на първата доза. Впоследствие е открита и тромбозата. Налага се спешна хоспитализация в интензивно отделение, но лекарите не успяват да я спасят.

44-годишната Лиза Шоу е работела за БиБиСи Радио - Нюкасъл и е носител на престижната награда за радиоводещи Сони Голд.

От БиБиСи съобщават, че съдебният следовател не е потвърдил окончателно дали причината за настъпилата тромбоза е първата доза от ваксината, но уточняват, че това е една от възможните причини.

Регулаторната агенция за лекарствата и здравните продукти в Обединеното кралство (MHRA) твърди, че рискът от получаване на кръвни съсиреци е 1 на 100 000 за хората на възраст между 40 и 50 години. Опасността от смърт във всички възрастови групи е около един на милион.

Досега във Великобритания са регистрирани 309 фатални случая от общо 33 милиона души, получили ваксината AstraZeneca. Британската регулаторна агенция твърди, че ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете за повечето хора. 

"Явно всички векторни ваксини имат проблема, че е възможно получаването на тромбози след поставянето им, отбеляза доц. Кунчев, но изрично уточни, че "шансът да получите тромбоза след "АстраЗенека" е 100 пъти по-малък, отколкото да получите тромбоза след заразяване с коронавирус. Това, разбира се, не прави по-приемлив факта, че 3 или 4 на 1 милион могат да развият такава тромбоза, ако спадат към рисковата група - жени под 60 години, наднормено тегло, приемащи контрацептивни препарати, пушачи и т.н. или с някакъв тромботичен инцидент в миналото си", заяви преди месец главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че точно това обстоятелство всява недоверие и нагнетява тежката атмосфера около ваксините.

В края на март пък друг бивш член на Щаба - проф. Тодор Кантарджиев, посъветва хората, в месеците когато се имунизират, "да ядат повече домати и да пият доматен сок - това е най-доброто средство срещу кръвосъсирването". Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести подчерта, че ликопенът пречи на съсирването на кръвта и образуването на тромби.

Новините от днес и със задна дата