събота, 22 май 2021 г.

Паспортите на сградите няма да са задължителни

 istock 

Сградите, в които няма да се правят преустройства, ремонти или някакви други строително-ремонтни дейности, няма да се нуждаят от паспорти. Изготвянето на документите на сградите ще е за сметка на собствениците на съответните обекти.

Това обявява служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в интервю по ресорни теми, изготвено от пресцентъра на министерството.
 
Арх. Комитова не е съгласна, че за „всички сгради задължително трябва да се изготвят паспорти, тъй като по действащото законодателство паспорт на сграда се изготвя само тогава, когато се предвижда извършване на строително-ремонтни дейности по нея.

Сградите и обектите от цялата инфраструктура, за които няма намерение да се извършват строително-монтажни работи, нямат нужда от паспорт“.


Но промените са необходими в санирането. Комитова не смята, че досегашният модел на финансиране, струвала 2 млрд. лева, е неприложим към новата програма за саниране, която е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Промени са нужни в контрола, както и в начина на обновяване на сградите:

„Ние вече не можем да мислим за обикновено саниране на сгради“, казва служебният министър, но изразява подкрепа след въвеждане на промени.

По думите на арх. Комитова няма място за притеснение за изпълнението на важни проекти като магистрала „Хемус“, модернизацията на пътя Видин – Ботевград.

„Тези проекти ще бъдат завършени. Не мога да предскажа в какъв период, но споделям дълбоко схващането, че най-лошото строителство е незавършеното строителство. То е и най-скъпото“, казва министърът.

Новините от днес и със задна дата