неделя, 16 май 2021 г.

Вълна от недоволство и проверка след бетон на плаж "Смокините-север"

  

                                                Снимка: bTV

Министерството на туризма започва проверка с РДНСК на морски плаж "Смокините-север" след  сигнал за бетонни блокове на пясъка.

"Няма унищожаване на плажна ивица или дюни. Блокчетата ще бъдат вкопани в пясъка, за да се поставят върху тях основите на три временни заведения на мястото на разрушените преди месец и половина", твърди концесионерът на плажа Иван Алексиев пред NOVA.

Макар да не се излива директно бетон на плажната ивица, строителните материали предизвикаха вълна от недоволство сред местните и в социалните мрежи. Според хората това е пореден опит да се заобиколят закона и забраните.

"Имаше заведение старо и в момента е премахнато и полагаме основите да го строим наново. Това е по проект, за да не изгнива дървото, правим желязна конструкция отдолу", обясни строителният работник Ясен Сайков пред bTV.

Металната конструкция е положена направо върху пясъка. Съседното заведение обаче ще бъде с бетонни блокчета. Преди месец след обществено недоволство, че багер разкопава защитените дюни, дейността беше спряна, а концесионерът глобен, не заради дюните, а защото новата схема не била съгласувана.

По непотвърдена информация, в министерството е постъпило искане за нощно заведение за 2500 души.

"Няма да се гради нощно заведение, няма да се изгражда "Бедрум" или "Какао" или каквото и да е друго. Изгражда се луксозен бийч бар с луксозен ресторант, също заведение, с работно време 23 часа", казва концесионерът на плажа Иван Алексиев.

Къмпингуващият Атанас Мерджанов е поискал официална информация от министерството какво ще се строи.

"Последно получих новата схема, която е одобрена. В нея виждам 2 петна на заведения, които смятам, че ще бъдат обединени в едно", каза той.

Според него опасенията за голямо заведение не се потвърждават. Но много е важно пред къмпинга да има свободни зони, защото хората, които са на къмпинга си ходят с чадъри. Миналата година нямало място и били един върху друг.

Схемата е заверена в Министерство на туризма на 10 май, ден преди правителството да се смени, а в социалните мрежи хората пишат иронично: "Индиректното бетониране на плажовете е по-екологично и хуманно".

От екоинспектората казаха, че схемата на преместваемите обекти е съгласувана като местоположение, за да не засегне пясъчните дюни, а дали е строителство, преценява община Созопол.

Междувременно от Министерство на туризма съобщиха, че по разпореждане на министър Стела Балтова започва незабавна проверка, съвместно с органите на РДНСК, за да се установи има ли нарушение на законови и договорни изисквания от страна на концесионера.

При предходна проверка е установено нарушение на основни договорни задължения при стопанисване на обекта на концесия в съответствие с предназначението му за нуждите, за които е предоставен и е наложена неустойка в размер на 5 на сто от размера на концесионното възнаграждение за 2021 г.

Внесените и одобрени през 2021 г. в министерството схеми представляват идеен проект, намерение за това колко на брой и с каква площ преместваеми обекти ще бъдат разположени от съответния концесионер на територията на морския плаж, като министърът на туризма има компетентност единствено да следи за спазването на изискванията за заемане на 2 процента от площта на морския плаж на заведенията за бързо обслужване и наличието на свободна и заета зона в установените в закона параметри, пише в съобщението.

Разрешенията за поставяне на преместваемите обекти, съдържащи конкретни технически и конструктивни параметри, свързване с техническа инфраструктура и др., се издават от кмета на съответната община, уточняват от Министерство на туризма.

Към настоящия момент във ведомството няма информация дали е издадено разрешение за поставяне на преместваеми обекти на морския плаж след одобряването на новата схема. Министерството на туризма не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само заведение за бързо хранене, подчертават от държавната институция.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата