четвъртък, 6 май 2021 г.

Знакова бургаска сграда връща стария си блясък

 Знакова бургаска сграда връща стария си блясък

Във финална фаза навлезе реставрацията на красивата бургаска сграда с адрес ул. „Вола“ №1. Тя е построена през 1902 г., а от 1984 г. притежава статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност.

Сградата връща предишния си блясък чрез активността на нейните собственици, с административната подкрепа на Община Бургас и финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“.

В изпълнение на одобрения инвестиционен проект са въведени следните енергоспестяващи мерки: топлинно изолиране на външни стени, под и покрив, подмяна на дограма и осветителни тела. Изпълнени са изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство за възстановяване и реставриране на богатата архитектурно-пластична украса по южна и западна фасада, а предложеното цветно решение е допустимо и в хармония с това на околното застрояване. Извършено е също така укрепване на основите на сградата.

„През последните години Бургас рязко промени и подобри своя облик, ставайки все по-привлекателен. Щастлив съм, че нашите усилия са подкрепени от гражданите. Сигурен съм, че всички се гордеем с града си и искаме да го оставим на следващите поколения по-красив и развит, отколкото бе завещан на нас. Затова благодаря на всички ви за личните усилия! Все по-често виждам реставрирани стари сгради, за които собствениците дори не са търсили външна помощ, а са се справили съвсем сами. Имаме още много работа в тази посока, но сме на прав път. А гостите на града могат да бъдат сигурни, че с всяка следваща година ще продължим да ги изненадваме приятно!“, каза кметът Николов.

 * През последните няколко години Бургас коренно промени и подобри своя облик, благодарение обновлението на стотици стари сгради. Финансирането за тези дейности дойде основно по две направления. На първо място това е националната програма за енергийна ефективност, по която с пари от държавния бюджет в Бургас бяха санирани 200 жилищни блока, обитавани от 40 000 души. Втори сериозен източник на публични средства за такива проекти е Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. Там може да се кандидатства за по-малки постройки, с до 35 отделни апартамента в тях. До 2022 година в Бургас ще бъдат реализирани над 20 такива проекта, подпомогнати административно от Общината.

Очаква се рестартиране и на двете споменати програми, за да може по тях да кандидатстват нови собственици. Извън тях Община Бургас създаде собствена инициатива "Нов живот за старите фасади". Чрез нея тя съдейства на собственици за ремонт на стари сгради по главните пешеходни „Александровска“ и „Богориди“, като подготвя, администрира проектите и води тежката комуникация с Министерство на културата, тъй като в повечето случаи това са културни паметници.

Резултатът от изпълнението на такива мерки за енергийна ефективност е намалени сметки за отопление, спестен въглероден диоксид в атмосферата, подобрен външен вид на сградите, комфорт за техните обитатели и безопасност за преминаващите пешеходци.

Този документ е създаден в рамките на проект "Обновяване и прилагане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на град Бургас", ДБФП №: BG16RFOP001-1.004-0004-C04, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от община Бургас и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г.

Новините от днес и със задна дата