четвъртък, 27 май 2021 г.

Започват малките матури: Препитват над 60 000 четвъртокласници по БЕЛ

  

Четвъртокласниците се явяват на национално външно оценяване по български език и литература днес, а утре - по математика. Очаква се в изпитите да се включат 60 320 деца, сочат данните на Министерството на образованието и науката.

Препитването започна в 10 часа и продължава 60 минути. Учениците със специални образователни потребности ще работят 40 минути по-дълго.

Изпитът по български език и литература включва диктовка с 40 до 60 думи, която се пуска на аудиозапис. Четвъртокласниците ще отговарят също на 10 текстови задачи с възможност да изберат между три отговора. Има и текст за четене с разбиране с текстови задачи със затворени въпроси и със свободен отговор. Изпитът съдържа още задача с творчески характер, свързана със създаване на текст.

Изпитът по математика включва 25 задачи, сред които такива с възможност за избор между три отговора, с кратък отговор и текстови задачи.

Учениците ще пишат с черен химикал върху отделна бланка, която след това ще се сканира и оценява електронно.

За изпита по математика учениците могат да използват също молив, гума, линия, пергел и триъгълник.

От 31 май всички ученици се връщат в клас, съобщиха вчера от МОН и обясниха, че заради удължаването на извънредната епидемична обстановка, има възможност за тези, които искат, да продължат да се обучават електронна среда.

Новините от днес и със задна дата