петък, 28 май 2021 г.

Известният съдов хирург доц. Димитър Марков почина внезапно на 53 г.

 

Известният съдов хирург и началник на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ "Софиямед" доц. Димитър Марков почина внезапно на 53-годишна възраст, съобщиха от лечебното заведение. 

"Ръководството и екипът на УМБАЛ "Софиямед" поднасят своите най-искрени съболезнования на семейството и близките му. България изгуби още един достоен и изявен лекар, невероятен професионалист в своята област и уважаван колега в медицинските и научни среди. Поклон пред паметта му!", написаха колегите на доцента.

Д-р Димитър Марков е роден на 5 юни 1967 г.в Белоградчик. Завършва медицина през 1991 г. в МУ-София. От 1992 г. до март 1993 г. работи като доброволен сътрудник в Университетската болница "Света Екатерина". След конкурс е назначен за асистент-хирург в "Св. Екатерина", където работи 14-години. 1 година е бил част от кардиохирургичния екип на болницата, а следващите 13 работи в клиниката по съдова хирургия в екипа на проф. Александър Чирков. Придобил е две специалности - по обща(1998г.) и съдова хирургия(2002г.).

През 2002 г. е назначен за лекционен асистент по съдова хирургия на студенти - медици и специализанти по съдова хирургия.

От 2004 г . е назначен за Главен асистент към Катедра по сърдечно - съдова хирургия.

През ноември 2012 г. защитава дисертация на тема "Анализ на усложненията при тромбендартеректомия на каротидните артерии. Мултимодален подход." и му е присъдена му е научна степен Доктор по обща и сърдечносъдова хирургия.

От 2006 до 2014 г. работи в отделението по съдова хирургия и ангиология на "Токуда болница София".

Участва активно в екипа за бъбречни трансплантации към УБ "Александровска".

Началник е на Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ "Софиямед" от 2014 г. През август 2017 г. продобива научна степен "доцент".

Доц. Марков е сред най-изявените съдови хирурзи в страната, извършил редица уникални за България оперативни интервенции и внедрил множество иновативни методи за съдови реконструкции и миниинвазивни техники в съдовата хирургия.

Има над 40 научни труда и публикации; научните му интереси и работа са и в областта на бъбречната трансплантология, хирургичното лечение на ААА, каротидната хирургия и др.

Член е на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия.

Новините от днес и със задна дата