четвъртък, 8 април 2021 г.

Учени искат ново разследване за произхода на COVID-19

 

Съвместното разследване на Китай и Световната здравна организация (СЗО) за COVID-19 не дава достатъчно правдоподобни отговори за произхода на пандемията и е необходимо по-щателно разследване със или без участието на Китай. Това обяви група международни учени и изследователи, цитирани от Ройтерс.

Резултатите от съвместното разследване, оповестени миналата седмица, сочат, че най-вероятният път на заразяване с коронавируса, който причинява заболяването COVID-19, е посредством животно, заразило се от прилеп. Те на практика изключват възможността вирусът да е бил изпуснат от лаборатория.

В отворено писмо 24 учени и изследователи от Европа, САЩ, Австралия и Япония заявяват, че изводите от разследването носят политически оттенък.

"Тяхната изходна точка бе: нека да направим толкова компромиси, колкото е нужно, за да получим минимално сътрудничество от страна на Китай", каза Джейми Метзъл, старши изследовател в мозъчния тръст Атлантически съвет (Atlantic Council), който участва в изготвянето на писмото.

Изводите от разследването бяха базирани върху непубликувано китайско проучване, но ключови данни и биологични проби "остават недостъпни", се посочва в писмото.

Твърденията на генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, че Китай е укрил данни, бяха отхвърлени от китайския високопоставен експерт по COVID-19 Лян Ванян, който изключва също всякаква възможност за по-нататъшни съвместни разследвания в Китай.

Метзъл каза, че световната общност може да прибегне до "план Б" и да проведе допълнително разследване без участието на Китай.

Пекин отхвърля твърденията, че коронавирусът може да е бил изпуснат от лабораторията в китайския град Ухан, където за първи път бе открит, отбелязва Ройтерс.

Новините от днес и със задна дата