четвъртък, 8 април 2021 г.

Лъжливите овчарчета се разделиха: Хаджигенов обяви края на коалицията с Манолова!

 Хаджигенов хвърли бомба за среща с хора на Слави и обяви края на коалицията с Мая! 

Съпредседателите на коалицията "Изправи се! Мутри, вън" Мая Манолова и Николай Хаджигенов сблъскаха днес мнения и се разграничиха един от друг заради спор трябва ли да се бърза със съставяне на ново правителство и трябва ли да се приеме подкрепа от БСП и ДПС за него.

Манолова не приема заявката на Хаджигенов „да се жертва като министър“, а той определи изявленията на Манолова като "говорене на типичен политик" и я обвини, че прикрива истината от избирателите на обединението:

"Така говорят истинските политици. Те говорят едно, а правят друго. Това, което казват те, е точно толкова смислено, колкото и това: "Ние няма да вземем гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП". И как ще стане това? Дончева ще застане на единия вход на Народното събрание, Манолова на другия и ще ги спрат с телата си? 

Такава възможност: "ние не им взимаме гласовете" не съществува, защото по Конституция няма как да забраниш на народен представител да гласува както той си реши".

По-рано Мая Манолова и Татяна Дончева се разграничиха от думите на Хаджигенов, че би приел подкрепа от ДПС.

Николай Хаджигенов обяви, че е готов да стане министър. Той каза, че без представителите на частта "Мутри вън", до съставянето на обща парламентарна група с „Изправи се.БГ“  може и да не се стигне:


"Единствената възможност е без нас да няма парламентарна група "Изправи се! Мутри вън!". И ще има отделни депутати - Манолова, Дончева, Хаджигенов и така нататък".

Манолова не приема и заявката на Хаджигенов да бъде министър. Той обаче не се отказва:

"Предупредили сме, че никакви разговори от готови да се жертват, ставайки министри, няма да бъдат толерирани", беше категорична Мая Манолова.

Хаджигенов отговори: "Не, аз не искам да бъда министър. Нито имам нужда от това, нито го искам, но ако се наложи, аз ще го направя. Това означава, че аз съм готов да поема отговорност".

Адвокат Хаджигенов потвърди, че е провел неофициални разговори с ръководството на партия "Има такъв народ". 

Той хвърли още една бомба в интервю за "Актуално", като заяви, че коалицията е приключила на 4 април.


"За тази коалиция ("Изправи се! Мутри вън" - бел. ред.) винаги съм говорил с горчивина, защото това беше нещо, което трябваше да направим.

Това беше също вид жертва. Направихме го, но двете госпожи (Мая Манолова и Татяна Дончева - бел. ред.) допускат една дребна грешка - коалицията ни приключи на четвърти април. Тя беше създадена с цел изборите, а те минаха", отбеляза Хаджигенов и попита Мая Манолова дали е гледала всъщност интервюто му от тази сутрин по БНТ.


"Съдейки от изявленията ѝ няколко часа по-късно, тя не го е гледала или ако случайно го е гледала, не е разбрала нищо", отбеляза адвокат Хаджигенов. Той заяви, че Дончева и Манолова са истински политици, тъй като винаги казват едно, а правят друго. "Аз отказвам да правя такова нещо. И във вашето студио го казах поне веднъж - аз отказвам да лъжа избирателите", категоричен бе Хаджигенов.

Той отбеляза, че е напълно наясно, че мандатите на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" не достигат, за да се създаде мнозинство в Народното събрание. "Пак ще го кажа - без гласовете на БСП, не можем да направим нищо. Очевидно е, че с гласовете на ГЕРБ и ДПС не правим нищо", уточни още Хаджигенов.

Новините от днес и със задна дата