петък, 16 април 2021 г.

Наши имунолози с важно становище за втората игла на "АстраЗенека"

 Наши имунолози с важно становище за втората игла на "АстраЗенека"

Хората, които са с първа доза на "АстраЗенека", могат да поставят и втората си доза от тази ваксина. Становището e на двата ключови експертни съвета у нас - по имунология и по хематология. Окончателното решение на здравните власти обаче се чака до дни.

Йоана е сред първите българи, които са си поставили ваксината на "АстраЗенека". Работи като болногледач в университетската болница "Александровска". На 7 февруари си е сложила първата доза. Втората, според препоръките на ваксинационния щаб, трябва да е след 10 седмици - т.е. в понеделник.

"Ще си сложа и втората доза с „АстраЗенека“. Ще изчакам още малко и ще я направя", каза Йоанна Димитрова.

Със становищата си двата експертни съвета у нас - по имунология и по хематология - дават "зелена светлина" за поставянето на вторите дози на хората, които след първата не са проявили сериозни нежелани реакции.

"При хора, които са ваксинирани с първа доза от аденовирусната ваксина и не се проявили тези тежки странични ефекти, които знаем, че са много редки, би трябвало да нямат противопоказания за поставяне на втората доза на тази ваксина", заяви проф. д-р Елисавета Наумова от Експертния съвет по имунология.


Експертните съвети посочват, че интервалът между двете дози трябва да се спази такъв, какъвто е посочен в информацията за продукта - от 4 до 12 седмици. И препоръчват за хората под 60-годишна възраст употребата на ваксината да се ограничи и внимателно да се прецизира от лекарите.

Другата седмица предстои Европейската агенция по лекарствата да излезе с по-конкретни препоръки за употребата на ваксината на "АстраЗенека" и на тази на "Янсен".

"Желанието на всички е да има единен подход, за да не се създава объркване и недоверие у хората", каза Богдан Кирилов, изпълнителен директор на ИАЛ.


Към момента няма данни от проучвания, които да доказват безопасност и ефикасност, ако втората доза е с различна ваксина. Такива се провеждат във Великобритания, но вероятно ще приключат през 2022 г.

Новините от днес и със задна дата