петък, 16 април 2021 г.

Какви субсидии са взели партиите през 2020г.

 Сметна палата

Над 7 600 000 лева е била държавната субсидия на най-голямата парламентарна партия ГЕРБ миналата година. Това сочи справка за отчетите на партиите за 2020 г. От публикуваните от Сметната палата данни става ясно, че 121 политически партии са подали документите в срок. Пет са в нарушение.

Осем лева за спечелен глас на последните парламентарни избори - това е размерът на държавната субсидия през миналата година за всички партии, които са преминали бариерата от един процент. Така ГЕРБ получават над 7,6 милиона лева, 6 500 лева като дарения, с което си позволява разходи за 7,5 милиона лева, сочи отчетът на партията, подаден пред Сметната палата.  p>

В доклада към него прави впечатление, че партията описва увеличението на заплатите на учителите, програмите за справяне с кризата с Covid-19, добавките от 50 лева към месечните пенсии и изграждането на над 500 км. пътища като част от дейността си. 

В отчетите на останалите партии, включително и на тези в коалиция в кабинета „Борисов 3“, припознават като партийна дейност провеждането на вътрешнопартийни форуми и участието в политическия живот, но не се посочват конкретни решения. Например в отчета на ВМРО в разходите са описани закупуването на шапки и знамена, плащане на данъци и такси.

БСП е получила над 3,2 милиона лева от държавата, но към приходите ѝ трябва да се добавят над един милион от членски внос и още толкова - от дарения. При ДПС държавната субсидия е малко над 2 милиона лева. При останалите, които имат по-малък брой гласове, субсидията е под милион.

След провеждането на парламентарния вот на 4 април тази година разпределението на държавните партийни субсидии ще бъде ново заради новите резултати от вота.

Партиите, които не са подали отчет, са 5

Не са подали годишни финансови отчети пет партии: ПП „Балканска демократична лига“, ПП „Движение за европейска интеграция“, ПП „Движение на непартийните кандидати“, ПП „Национал-демократична партия“ и ПП „Обединена социалдемокрация“.

Сметната палата ще уведоми прокуратурата за това, че една от неподалите отчети партии ПП „Движение за европейска интеграция“ прави това нарушение за втора поредна година.

Освен това, отчетите на три партии – ПП „Български земеделски народен съюз“, ПП „Движение експерти за регионите“ и ПП „Новото време“, са подадени след законоустановения срок, но са спазени изискванията на ЗПП относно формата, съдържанието и начина на представяне.

Съгласно ЗПП, ще бъдат глобени всички партии, които не са представили отчети, както и тези, чиито отчети са представени след законовия срок. Имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв.

Сметната палата започна ежегодния си одит на финансовата дейност, приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, които през предходната година са получавали държавна субсидия, ползвали предоставени им помещения - държавна или общинска собственост, и са участвали в избори.

Новините от днес и със задна дата