вторник, 2 март 2021 г.

Заради новите варианти на Covid-19 е възможна реимунизация с трета доза

  

Ефективността на ваксините срещу новия южноафрикански вариант на Covid-19 намалява значително и не е изключено наесен да се наложи реимунизация с трета доза, съобщи bTV, цитирайки директора на Института по микробиология към БАН.

През последното денонощие у нас има ръст на новозаразените с коронавирус, а напрежението по опашките за имунизация пред болниците продължава.

За пръв път от началото на годината за последното денонощие има 2588 новозаразени. Нови случаи на Covid-19 се установяват при близо 16% от пробите. Числото се увеличава тревожно. Излекуваните за последното денонощие са близо 1085, починали - 117.

Ето как изглежда 14-дневната заболеваемост на 100 000 души в България, базирайки се на данните от Единния информационен портал: Само една жълта област, три оранжеви, седем са между 120 и 200 заболели на 100 000. Останалите - над 200. Дали ще се наложи връщане на част от мерките - това ще стане ясно в четвъртък, казаха от МЗ за bTV.

Учен от Българската академия на науките не изключва през есента да ни се наложи реимунизация с трета доза.

"От гледна точка на това, че контактувам с много хора постоянно и мисълта, че всеки един може да е преносител или заразен, не би била приятна. Считам, че ние трябва да се ваксинираме и с нов бустер, ако има възможност за това и е разработен такъв", заяви проф. д-р Димитър Масларов, началник Клиника по нервни болести в Първа УМБАЛ-София".

Според професор Пенка Петрова от Академията на науките в България в момента широко разпространен е британският вариант на коронавируса. До нас все още не е достигнал южноафриканският, а срещу него защитата от ваксините е много по-ниска.

"И "Пфайзер", и "Модерна" признаха, че с 2/3 намалява ефективността. Затова започват да се разработват нови поколения ваксини. От "Пфайзер" считат, че ще има трета доза 8 месеца след поставянето на втората, за да се реагира и на новите варианти", обясни Пенка Петрова.

Ще са необходими седмици за евентуална следваща стъпка към актуализиране на познатите досега препарати, твърди доц. Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести.

"Това, че с малко по-нисък афинитет са антителата, които се образуват в резултат на разрешените до момента ваксини срещу някои от циркулиращите варианти, това не означава, че са неефективни. На тях им трябва технологично време 6-8 седмици, за да актуализират ваксините към новите варианти и ако се окаже, че ефикасността им рязко спада, те ще са готови за реакция", каза доц. Гломб.

Миналата седмица компаниите "Пфайзер" и "Бионтех" съобщиха, че са започнали оценка на безопасността и ефективността на трета доза от ваксината си срещу Covid-19.

Хора, участвали в първата група на изпитванията в Съединените щати ще получат трета доза между 6 и 12 месеца, след като са им поставени първите две.

Целта е да се проучи имунният отговор към новите варианти на вируса.

Новините от днес и със задна дата