Бум на изхвърлени декоративни зайчета след Коледа и Свети Валентин. Това констатират ветеринари и доброволци, които спасяват и лекуват изоставените зайчета, а след това им намират осиновители, предава БНТ.

Един от последните случаи е в столичния квартал "Надежда", където декоративно зайче в клетка е изхвърлено до контейнер за отпадъци.

"Намират се най-често до кофите за боклук такива животни с различни апцеси, със счупени крайници, омазани, овъргаляни в разни масла и други вещества", казва ветеринарният лекар д-р Димитър Яновски.

Изхвърлена до контейнер, продадена като дефектна стока, спасена от това да бъде сготвена. Това са историите на Бианка, Карамела и Съни.

Днес те живеят втори, но щастлив живот, както и още стотици спасени зайчета.

"Аз имам три заека и трите са спасени - едното беше купено за плюшена играчка на деца, които на втората седмица се отегчиха от него. Имам едно зайче, което беше оставено пред магазин тук в София в кашон, и друго, което е със специални нужди", каза осиновител и съосновател на "Бъни Рескю" Виолета Недялкова.

От началото на годината организацията "Бъни Рескю" е спасила над 20 изхвърлени зайчета, които търсят осиновители.

"Не даваме зайчетата ни да са гледани в клетка. Ние ги даваме кастрирани, ваксинирани с паспорти и с всичко необходимо, обучаваме осиновителите, но държим те да имат финансовата възможност в бъдеще да продължат ветеринарните грижи", каза осиновителката и съоснователка на "Бъни Рескю" Лина Енчева.

Зайчето, което преди около месец беше намерено в столичния квартал "Надежда", обаче не успя да бъде спасено.

"Много често не знаят колко живеят. Ако зоо магазин ги подвежда, аз им казвам, че ще ви прави компания 10 - 11 години и те се стряскат", каза ветеринарният лекар д-р Мелинда де Мул.

А от организацията молят хората, които са решили да се разделят със зайчето си, просто да си дадат време.

"Да пуснат обява в социалните мрежи или да потърсят в интернет организация, която може да помогне и да намери нов дом, не просто да ги изхвърлят на улицата", каза Виолета Неделякова.

И ако някой е решил да подари зайче, но без да е сигурен, че то ще получи най-добрите грижи завинаги, по-добре е нека просто подарят плюшена играчка.