понеделник, 15 март 2021 г.

Още за разстрела на бизнесмена край Сливен

  

По съкратена процедура, с разпит само на двама свидетели  и едно вещо лице ще се проведе делото за убийството на сливенския бизнесмен Стоян Стоянов, стана ясно на финала на разпоредителното заседание в сливенския окръжен съд, пише "Монитор".

Заседанието, което се очаква да приключи с осъдителна присъда, е насрочено за 12 май.

На подсъдимата скамейка е  36-годишният  жител на село Панаретовци Иван Господинов Георгиев, който бе задържан през август м.г. след като на 21 юли в сух напоителен канал, затрупан с дърва бе открито тялото на жертвата.

При аутопсия на трупа бяха намерени 7 куршума, тялото е било влачено над 100 метра, за да бъде скрито във вадата. В хода на досъдебното производство е установено, че стрелецът е сложил силиконови ръкавици, за не остави следи на местопрестъплението.

Трупът на 45-годишния мъж, който имал  овощни градини в землищата на няколко села, бе открит застрелян със 7  куршума около 6,00 часа на 21 юли под купчина сухи клони.


Смъртта е настъпила  около 13,30-14,00 часа предния ден, стрелбата е била извършена с преправен в боен газов пистолет Байкал, стрелецът е била на разстояние от метър-метър и  половина.

Куршумите са били разпръснати по цялото тяло, два са заседнали в главата,  единият е преминал през сърцето. В установяването на извършителя  се включиха топ-криминалистите както от  Сливен  така и от ГД НП, огромно съдействие оказали от института по психология на МВР, Научноизследователският институт по криминалистика и служители на РУ-Сливен, отдел "Разследване", сектор "НТЛ".

Проверени са били записите на всички видеокамери в огромен радиус, тъй като имало сведения за придвижване на съмнителен бус в района по времето, когато Стоян е бил убит. До извършителя се стигнало чак на 6 август, когато при претърсвания на негов имот полицаите открили  в една от кухините на оградата скрития там и разглобен на части пистолет.


Повдигнатото обвинение, ако бъде доказано в съдебна зала  се наказва със затвор от  15 до 20 години, възможен и доживотен затвор без право на замяна.

На този етап подсъдимият, който  е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, отказва да признае събраните факти и обстоятелства по делото.

Новините от днес и със задна дата