вторник, 23 март 2021 г.

Български курсант проникна в тъмната мрежа и разкри тайните ѝ

 

Незаконна търговия с оръжия, с хора, излъчвания на насилвания и убийства на живо - всичко това е реалност в така наречения DARKNET или тъмна мрежа в интернет.

Курсант от Националния военен университет проникна в нея, използвайки уменията си да не бъде проследен, и създаде филм, който влиза в учебната програма по предмета "Национална сигурност", съобщи Нова тв.

Режисьор и сценарист на филма за Тъмната мрежа е курсантът Генади Димитров. Направил е видеото, за да го сподели със свои приятели и колеги. Стигнал е доста надълбоко в "Тъмния интернет", където е трябвало да използва своите познания, за да се защити от хакерска атака.

"Самото влизане е чрез инсталация на друга операционна система. В моя случай използвах три. В случай, че имах пробив в системата, можех да го заснема и покажа", разказва Генади.

В 40-минутният си филм старшина Димитров разказва истории на американско момче и момиче, които не са успели да се защитят и са станали жертва на психологически тормоз от хакери, които пазят "Тъмния интернет". Някои от сайтовете, в които курсантът е влязъл, са били зловещи.

"Най-ме тревожи, че съществуват сайтове, като "червените стаи". Това са сайтове, които излъчват мъчения и убийства на живо", добавя той.

Заплащането се извършвало в непроследими криптовалути. С тях всеки може да си поръча наркотици, оръжия, наемни убийци, отвличане на хора.

Виждайки филма на старшина Генади Димитров, ръководството на военния университет го включва в програмата си за обучение на курсанти от всички специалности.

"Като хора, които ще се занимават с националната сигурност, трябва да са подготвени за всичко. Ние живеем в много странни времена. Голяма част от живота ни премина в интернет. И от голямо значение е те да могат да преценяват и оценяват ситуациите. За да пазят себе си. А, пазейки себе си - пазят и държавата", казва бригаден генерал Иван Маламов - началник на НВУ "В. Левски".

Новините от днес и със задна дата