вторник, 23 март 2021 г.

Окончателно: СЗО каза откъде К-19 плъзна по целия свят

 Окончателно: СЗО каза откъде К-19 плъзна по целия свят  

Световната здравна организация не смята, че коронавирусът е лабораторно създаден. Това е заключението на групата експерти, които преди месец посетиха и изследваха началното огнище на заразата в китайския град Ухан, предават информационните агенции.

Според експертите най-вероятно вирусът се е разпространил от търговията с диви животни на пазара в града.

По същия начин тръгна и тежкият остър респираторен синдром в Китай преди 18 години. Посочват се общо 4 вероятни причини за коронавируса. Докладът на експертите ще бъде публикуван официално тази седмица.

Първоначално СЗО заяви, че експертният екип ще публикува бързо предварителен доклад преди окончателния. По-късно проектът за предварителен доклад беше изоставен без обяснения.На дълга пресконференция в Ухан експертите представиха различни работни хипотези как новият коронавирус е преодолял междувидовата бариера. 

Те определиха като малка вероятността вирусът да е бил изпуснат от института по вирусология в Ухан, както твърдеше предишният президент на САЩ Доналд Тръмп. Впоследствие генералният директор на СЗО обаче уточни, че „всички хипотези са на масата“.

Новините от днес и със задна дата