петък, 12 март 2021 г.

Свалиха наполовина знамената в Италия в памет на българката-героиня Наталия Бельова

  

Българската болногледачка Наталия Бельова се превърна в истински национален герой в Италия, след като с цената на живота си спаси двама души от пожар.

В региона на Чиленто в южната италианска провинция Саленто плачат за Наталия, съобщи местният в. "Ил Матино", цитиран от dariknews.

57-годишната българка спаси живота на двама възрастни италианци - на 86 и 88 г., които изведе от горяща къща, в която сама загина от задушаване, когато се върна да си вземе документите.

В нейна памет знамената в региона на Чичерале бяха свалени наполовина за геройската ѝ постъпка в Батипаля, където Наталия работеше като болногледачка.

В социалните медии десетки обикновени италианци обявиха 57-годишната българка за героиня, някои от тях предолжиха в нейна памет да бъде кръстена една от улиците в Батипаля.

"Героиня на нашето време, една жена от чужд произход, която даде живота си, за да спаси живота на двама наши сънародници", заяви регионалният съветник на Europa Verde Франческо Емилио Борели.

"Предлагаме името на тази жена - Наталия, да бъде запомнено завинаги чрез инсталирането на плоча и създаването на стенопис. Това са хората, които трябва да се почитат и помнят, а не престъпниците!"

Новините от днес и със задна дата