вторник, 23 март 2021 г.

Слагат ни повече сол в чипса и арабска дъвка в безалкохолните

 Слагат ни повече сол в чипса и арабска дъвка в безалкохолните - Галерия |  Блиц

Европейската комисия представи данни от второ проучване за сравнение на качеството на хранителни стоки, продавани с една и същата марка в ЕС, предава БТА. Проучването потвърждава, че под едно наименование се разпространяват стоки с различно качество.

Първото проучване затвърди съмненията, че има разлики поне в една трета от проверените изделия. Тези различия не са ясно видими от опаковката, а се забелязват при сравнение на описанието на съставките.

Второто проучване е открило, че и на вкус хранителните стоки са различни, когато са изработени с различни съставки.

Разликите в хранителните стоки не следват географско разпределение, заявява комисията.

Различия са установени в половината от проверените хранителни стоки, купени в България, Чехия, Германия, Дания, Естония, Испания, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словения, Словакия, Белгия и Холандия.

Докладът за второто проучване показва, че някои от проверените стоки в България са с различно съотношение на влаганите съставки, както и че се използва например фруктоза вместо захар.

В газирани напитки, продавани у нас, се влага арабска дъвка, докато в страни от Западна Европа тази съставка липсва. Установени са и разлики в проверена марка кафе, като у нас продаваното изделие при варене отделя повече пяна.


Проверката е показала също разлика в цветовете на напитки и зърнени закуски, както и най-високи количества на сол в чипс, продаван у нас. Установени са също вкусови разлики в студен чай. Най-често в по-бедните страни се влагат по-евтини съставки, сочат данните.

ЕК припомня, че през 2017 г. издаде насоки за прилагане на европейското законодателство за защита на потребителите и храните по съмнения за двойно качество на хранителните стоки в различните страни от ЕС.

Година по-късно комисията предложи допълнителни правила, с които да се определи кога допускането на разлика в качеството на храните е подвеждащо действие.

Новите правила ще влязат в сила от юни догодина.

Новините от днес и със задна дата