Българки са завлечени със стотици хиляди левове чрез онлайн измами. От ГДБОП съобщават за случай, при който са преведени в чужбина рекордните 400 000 лв. Жените стават жертви на любовни авантюри, а сценаристи се оказват основно киберпрестъпници от Северна Африка, разказва БНТ.

Преди две седмици майката на Димитър попада на интересно приятелство във Фейсбук. В социалната мрежа я намира Джон Максуел.

За кратко Джон успява да изгради доверие и да събере лична информация за жертвата си, която живее в Хасково. Мъжът обещава двамата да заживеят щастливо в България, тъй като имал много пари. Има обаче условие.

"Той е бивш военен от Афганистан и там била паднала бомба в бижутериен магазин и всички тези ценности той ги събрал в един колет и ѝ го изпратил, но в момента бил спрян в Лондон и тя трябва да преведе тези пари на сметка в Испания", разказва Димитър Митев.

Възрастната жена се свързала със сина си, който живее в Норвегия. Поискала 8000 лева, без да споменава за какво са парите, както била инструктирана.

"Впоследствие разбрах, че тя е 100% убедена, че трябва да ги плати тези пари. Както виждате, няма никаква логика в това, което се предлага, но самата манипулация, самият начин на обработка на определен човек кара тя да го прави", допълва Димитър.

Той и съпругата му започват собствено разследване, за да докажат измамата. Свързват се с въпросния Максуел и разбират, че измамниците използват програма за фалшифициране на самоличност.

"Каза ми, че е военен, но снимките, които ми изпрати в месинджър не отговаряха на човека от Фейсбук профила. Мисля, че се опитват да изиграят роля, която ги представя като атрактивни мъже, мачовци. За това качват снимки с униформи, за да пленят по-лесно сърцата на жените", обяснява Труде Хокланд, съпруга на Димитър.

Подобни измами не са рядкост и в Норвегия. 62-годишна жена, професор по медицина, набира смелост и разказва публично как губи 13 милиона крони. Била убедена, че мъжа, на когото помага финансово, е гръцки архитект, изпаднал в беда докато работи в Ларнака.

В купчината входящи сигнали в ГДБОП са потънали над 200 000 лв на десетки българи. Измамите в интернет лавинообразно нарастват. Засечени са трансфери към държави от Африка, Европа и Азия. В капана на любовта жертвите продават имоти, ценности, теглят и заеми. Случаите си приличат по едно - обещание за щастлив съвместен живот.

"Преводите са от 10-20 хиляди български лева. Един случай имахме преди два месеца, при който млада българка е изпратила над 400 хиляди лева.", обяснява Владимир Димитров, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Допълва, че най-голямото оръжие на този вид измамници е наивността.

Фалшивата самоличност се поддържа с откраднати снимки от профили - най-често на военнослужещи, лекари и служители на ООН.

"В над 98 % от случаите сме стигали до организирани престъпни групи в северноафрикански държави. Предполагаме, че месечният оборот от този вид престъпност е от няколко милиона лева. За да се изкарат парите от жертвата се използват други организирани престъпни групи, които имат само мулета.", допълва Димитров.

Мулетата обикновено са хора, които имат спешна нужда от финанси - тежко болни или пък наркозависими, на тяхно име се откриват сметки. Срещу дребна комисионна парите се теглят от банкомати в различни точки на Европа - така следите се покриват, а жертвите губят всичко.