понеделник, 29 март 2021 г.

Вижте новите електрически автобуси на Бургас

 Вижте новите електрически автобуси на Бургас

"Бургасбус" подписа договор за доставка на нови 34 електрически автобуса, от общо 56, на испанската марка Irizar. Те са 12-метрови и ще обслужват линиите на градския транспорт. Според условията в споразумението те трябва да бъдат доставени в морския град след една година.

Подписването на договора за доставка на превозните средства е част от проекта на Община Бургас и „Бургасбус“ за подновяване автопарка на превозвача.

Специализираното издание Sustainable-bus в своя публикация - https://www.sustainable-bus.com/news/irizar-electric-buses-bulgaria-burgas/, обръща голямо внимание на това, че Бургас ще има едни от най-модерните автобуси в градския си транспорт. Компанията Irizar е работила в тясно сътрудничество с превозвача “БургасБус“ по този проект, за да създаде екологично превозно средство с атрактивен дизайн.

Sustainable-bus отбелязва още, че специалният модел на Irizar за Бургас съчетава характеристики от дизайна на както на автобуса, така и на трамвая. Идеята е да се създаде хибрид, който да има възможно най-добрите удобства както за водача, така и за пътниците в салона.

С пускането в движение на новите автобуси ще се подобри комфортът за гражданите, които използват обществения транспорт за придвижване до различни точки на града.

Превозните средства ще бъдат оборудвани с литиево-йонни батерии Irizar. Компанията ще осигури и 44 оперативно съвместими зарядни устройства ECI-100 от Jema Energy (компания от Irizar Group). Зарядните устройства имат интелигентна система за зареждане от 100 kW, която ще зарежда автомобилите за три часа, използвайки Combo 2 изход за зареждане.

Те ще включват и системи за телеметрия от Datik. Чрез тях операторите ще могат да наблюдават и управляват целия парк от електрически превозни средства по всяко време. На специален монитор ще може да се следи състоянието на всеки автобус, нивото на заряд на батерия, както и други важни параметри.

Автобусите ще са оборудвани с камери за видеонаблюдение, GPS система, която ще позволява да се следи неговото движение във всеки момент, климатична система за поддържане на температурата, рампа за хора с колички.

Прототипът на новото екологично превозно средство за градския транспорт на Бургас ще има специална екстра, чиято цел е опазване здравето на пътуващите. Предвидено е въздушните и климатични инсталации в автобусния салон да са оборудвани със специални противовирусни филтри, които ще предпазват разпространението на КОВИД-19 сред пътниците.

В салона ще има още електронни информационни табели, които ще показват спирките по маршрута. Автобусите ще разполагат и с паникбутон за подаване на сигнал при възникване на инцидент.

Използването на градски автобуси от този тип позволява да се спестят значителни разходи за гориво, като в същото време чувствително се ограничава замърсяването на въздуха с въглеродни емисии.

"Бургасбус" има сключен и друг договор за доставка на 10 електроавтобуса. Те са 18-метрови и също са производство на испанската марка Irizar.   

Осигуряването на новите превозни средства се осъществява по Проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт“. Партньори в него са Община Бургас и „Бургасбус“ ЕООД.


 

Новините от днес и със задна дата