понеделник, 29 март 2021 г.

Пациент без дом не може да бъде изписан 6 месеца от COVID отделение в Бургас

  

                                            Снимка: bTV

Близо половин година излекуван от COVID пациент не може да бъде изписан. При липсата на легла за болни с коронавирус, бездомникът заема място на истински нуждаещи се, съобщи bTV. 

58- годишен мъж е приет в COVID отделението на държавната бургаска болница и въпреки че вече е здрав, лекарите не могат нито да го изпишат, нито да го преместят.

"Сестри, санитари си го обгрижват, от каквото има нужда - храна, вода, всичко си му даваме, той просто си живее тук", казва д-р Цветелина Григорова - лекар в отделението. По думите ѝ мъжът няма къде да отиде, затова не могат да го изпишат и да го оставят на улицата.

Това продължава вече почти половин година.

"Той просто е на легло за един нуждаещ се COVID болен пациент, даже цяла стая заема", казва още лекарката.

В стаята му не могат да бъдат настанени други болни, защото може отново да се зарази.

"Създава проблем със заемането на място, на легло, от което може да се възползва някой нуждаещ се, тоест той блокира легло. Това би създало проблем за нас при една проверка, защото ние не можем да докажем какво е основанието този човек да бъде тука", посочва и Юлия Андеева, говорител на УМБАЛ-Бургас.

Вече 8 различни отделения в болницата са трансформирани в COVID зони.

Бездомникът сам заявява желание в кои домове в страната иска да бъде настанен, но там няма места.

"Отново колегите ще посетят лицето, за да му предложат други такива домове, където би могъл да бъде настанен, ако той заяви желание", обяснява Алина Конкьова, директор Социално подпомагане.

Домът за настаняване трябва да бъде с медицински грижи, защото мъжът не може да се обслужва сам. В болницата се надяват да се освободи подходящо място и бездомникът да пожелае да отиде там.

Новините от днес и със задна дата