събота, 20 март 2021 г.

Грабеж: Русия национализира земи в Крим, собственост на чужденци

  

Русия експроприира парцелите земя в анексирания Крим, притежавани от чужденци, съобщи днес РИА "Новости", цитирана от ДПА и БТА.

С указ на президента Владимир Путин се забранява на чуждестранни граждани да притежават земя в повечето части на Кримския полуостров, окупиран и анексиран от Русия през 2014 г. Национализираните парцели са главно в райони по крайбрежието като Ялта Керч и Судак.

Според властите засегнати са собственици главно от Украйна, но и от Германия, Австралия и Израел.

Новият указ на Путин бе предшестван от друг указ, влязъл в сила преди година. Тогава на собствениците на около 11 500 имота бе даден срок до една година или да ги продадат на руски граждани или компании, или да възложат на руската държава да извърши продажбата. Във втория случай се обещаваше парите да бъдат прехвърлени на старите собственици.

Собствениците се оплакваха, че заради ограниченията за пътуване в пандемията са затруднени да изпълнят условията на миналогодишния декрет. Правителството на Украйна заяви, че ще предприеме правни действия в международни съдилища. Русия оправдава мярката със съображения за сигурност.

В малка част от територията на Крим се запазва правото на чужденци да притежават земя и апартаменти.

Международната общност продължава да смята Кримския полуостров за неделима част от Украйна. ЕС, САЩ и други страни са наложили санкции на физически и юридически лица от Русия заради анексирането, припомни ДПА.

Новините от днес и със задна дата