петък, 12 март 2021 г.

Драстичен скок на цените на горивата у нас

 Драстичен скок на цените на горивата у нас - DUNAVMOST.com

Драстичен скок на цените на горивата у нас. Експерти отчитат рекордно поскъпване за последните 6 месеца, съобщава Нова тв.

Данните на сайта Fuelo.net показват, че само за последната половина година най-много е поскъпнал бензинът - с 23 стотинки. Към днешна дата средно литър се продава за 2,02 лв. Дизелът също е поскъпнал - с 22 стотинки. На трето място е пропан бутанът с 21 стотинки.

По-високата цена на горивата се отразява и на джоба на Данаил Велев. "По принцип карам на газ и много рядко зареждам бензин. Но в момента заредих и двете горива до горе. Общо взето ще платя може би с около 20-30 лева повече", изчислява Велев.

За последните 6 месеца най-масовият бензин скача с близо 13 %. И за неговото поскъпване, и за това на дизела, експерти посочват като причина цената на суровия нефт.

"Има едно повишение с около 11-12% в зависимост от вида гориво. То се дължи изцяло на суровия петрол, няма други фактори, знаете за последните 3 месеца суровият петрол поскъпна от 35 на 70 долара барел", обясни Светослав Бенчев, БПГА.

"Факторите, които влияят в последно време, са външнополитически. Няколко последователни решения на ОПЕК, които касаят ограничаване на добивите. Китай е един доста голям клиент, който попълва своите резерви и изкупува много голямо количество петрол", обясни Георги Танев от Асоциация на българските търговци на горива.

Според него не можело да се говори за нов скок на цените. Горивата наваксвали стойностите от периода преди коронавирусът да настъпи.

"До края на този месец ние очаква да стигнат около 2,10 и бензина, и дизелът, газта ще запази горе-долу сегашното си ниво", смята Танев.

"Аз лично смятам, че към края на месеца курсът на суровия петрол ще слезе надолу, защото според мен е на много високи стойности в момента", заяви Бенчев.

Роля в цената на бензина и дизела до лятото ще окажат и вътрешнопазарни фактори.

"Покачващото се потребление със старта на туристическия сезон. Напредва и самият процес по ваксинация, което предполага разхлабване на мерките", коментира Георги Танев.

"Със сигурност не очакваме повишение с 20 ст. до началото са лятото, всичко зависи от цената на суровия петрол. Ако тя остане с настоящите стойности, може да има повишение в рамките на няколко стотинки, но нищо драстично няма да се случи", смята Бенчев.

Новините от днес и със задна дата