петък, 12 март 2021 г.

СЗО: 268 милиона ваксини са разпределени, досега никоя държава не е съобщавала за смъртни случаи свързани с COVID ваксина

  

Световната здравна организация препоръчва продължаване на ваксинацията с препарата на AstraZeneca, докато продължават разследванията за причината за поява на тромбоза при нейното използване. Това съобщи на брифинг говорителят на СЗО Маргарет Харис.

"Позицията на Комисията на Европейските медицински агенции за наблюдение и оценка на риска е, че ползите от (ваксината. - ред.) продължават да надвишават рисковете. Разполагаме и със собствен Консултативен комитет на СЗО за безопасността на ваксините, който преглежда безопасността на всички ваксини.

Те изучават този сигнал и в момента оценяват съобщенията за AstraZeneca и веднага щом постигнем пълна яснота в Комитета, ще Ви уведомим", казва Харис, цитирана от "Фокус".

Тя припомни, че Дания, Исландия и Норвегия са прекратили употребата на ваксината на AstraZeneca като предпазна мярка. Освен това става дума за отделна партида от лекарството.


Експертите внимателно изучават причините и последствията от тромбозата, все още не е ясно била ли е очаквана подобна реакция на организма и как е свързана с тази конкретна ваксинация, добави представителят на СЗО.

Според нейните данни към 9 март в света вече са разпределени 268 милиона дози ваксини и досега никоя държава не е съобщавала за свързани смъртни случаи.

Миналата седмица австрийските власти прекратиха ваксинациите за AstraZeneca като предпазна мярка след смъртта на една ваксинирана жена и развитието на тромбоемболия у друга. По-късно същото решение беше прието от Естония, Литва, Люксембург и Латвия, а по-късно и от Дания, Норвегия и Исландия.

Новините от днес и със задна дата