четвъртък, 11 март 2021 г.

8 европейски страни прекратиха временно ваксинирането с „АстраЗенека“

  

Осем европейски страни прекратиха временно ваксинирането с препарата на "АстраЗенека", въпреки, че Европейската агенция по лекарствата не е дала такава препоръка.

Дания, Италия, Норвегия днес обявиха решението си временно да спрат ваксинирането с "АстраЗенека" заради евентуални тежки странични ефекти и образуване на съсиреци.

Същата мярка преди това предприеха 5 други европейски страни: Австрия, Естония, Латвия, Литва и Люксембург. Спрените дози са част от партида от един милион ваксини, доставени в 17 страни от Съюза, в това число и в България. Брюксел не дава насоки на държавите-членки.

Датските здравни власти заявиха, че трябва да реагират на информациите за възможни сериозни странични ефекти, постъпващи от страната и други европейски държави. Копенхаген подчерта, че засега не е възможно да се установи дали има връзка с ваксината, затова кабинетът действа отрано пред необходимостта от пълно разследване. "Най-важно е да се открият и проучат внимателно евентуални рискове, свързани с ваксината. Затова намирам за правилно решението за прекратяване използването на "Астра Зенека" на този етап, докато не разполагаме с достатъчно медицински основания да продължим ваксинацията. Разтревожена съм колкото всеки друг по този въпрос и потенциалните последици, но е рано за заключения", подчерта премиерът на Дания Мете Фредриксен.

Датските власти подчертават, че не се отказват от използването на ваксината на "Астра Зенека", но засега обявяват пауза. Заради обявената пауза при "Астра Зенека" Дания измести обявената крайна дата за пълна ваксинация на цялото население с четири седмици за 15 август.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви в четвъртък, че провежда "пълно разследване" на доклади за образуване на кръвни съсиреци при хора, получили коронавирусната ваксина на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca), добавяйки, че до момента са регистрирани 30 случая на тромбоемболични събития, което е доста малък брой на фона на ваксинираните близо 5 милиона души в Европейското икономическо пространство към 10-и март 2021 г.

"Понастоящем няма индикации, че ваксинацията е причинила тези състояния, които не са изброени като странични ефекти с тази ваксина. Позицията на комисията по безопасност на EMA - PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) е, че ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете и ваксината може да продължи да се прилага, докато разследването на случаи на тромбоемболични събития продължава", се казва в съобщението на Европейската агенция по лекарствата.

Новините от днес и със задна дата