събота, 6 март 2021 г.

Д-р Марков каза какво ще стане, ако се ваксинираме без да знаем, че сме заразени с К-19

 

"Две от ваксините, които са лицензирани в България – тази на "Модерна", и тази на "Пфайзер", са с лесна адаптация, защото са РНК ваксини.

Те могат много бързо в крачка да се адаптират към нови варианти на коронавируса", обясни в предаването "Тази събота и неделя" по bTV епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина, д-р Петър Марков. 

"Фактът, че южноафриканският щам е вече в Румъния буди загриженост. Адаптирана ваксина срещу този вариант ще действа", заяви той.

Индикациите за този щам са, че ваксината действа малко по-недобре, но действа, отбеляза епидемиологът.

По-голям източник за притеснение според него е британският вариант, който вече е в България и навсякъде в Европа. "По-заразен е и това трябва да бъде фокусът на Щаба и на правителството", смята лекарят. 

Той посочи, че случаите наистина вече нарастват доста бързо и стръмно. 

"Аз не бих седнал в заведение. Вирусът се предава чрез аерозол и дълъг престой на затворено място с много хора е висок риск", каза д-р Петър Марков. 

Според него няма допълнителен риск, ако без да знаете, че сте заразени, се ваксинирате. 

"Когато сме заразени с коронавируса в нашето тяло започват да циркулират антигените, които имунната система улавя и неутрализира. Това, което ваксината добавя е още малко антиген от същия", обясни епидемиологът. 

Той посочи, че степента на реакция от ваксината зависи от индивидуални генетични различия между хората, а различните организми реагират по различен начин. Когато ваксината е сложена, тя работи независимо от реакцията, уточни д-р Петър Марков. 

"Ваксините са дефицит и това е нормално, защото много бързо трябва да се разработят и компаниите да развият производствен капацитет. Не смятам, че ще има война за ваксините", коментира той. 

Новините от днес и със задна дата