понеделник, 15 март 2021 г.

"АстраЗенека" с извънредни новини за ваксината си след 17 милиона имунизирани

  

"АстраЗенека" изразява увереност в безопасността на ваксината срещу COVID-19, която е базирана изцяло на ясни научни доказателства. Това пише в актуализирана позиция на компанията, след като няколко страни спряха имунизацията с препарата.

"Няма проблеми с качеството, свързани с която и да е партида на нашата ваксина, използвана в Европа или която и да било друга част на света", заявиха още от компанията. Европейските здравни власти провеждат допълнителни анализи, при които до този момент не са открити отклонения и няма повод за безпокойство, допълват в съобщението от "АстраЗенека".

"При внимателен преглед на наличните данни от повече от 17 млн. лица, имунизирани с ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд - АстраЗенека в Европейския съюз и Великобритания, не са установени данни за повишен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения в нито една възрастова група, пол, партида или в никоя отделна страна", пише още в съобщението, изпратено до медиите.


Няма също така доказателства за увеличено кървене при над 60 000 участници, включени в изпитванията, добавят от компанията. Към 8 март в ЕС и Великобритания са съобщени 15 събития на дълбока венозна тромбоза и 22 събития на белодробна емболия сред лица, получили ваксината.

"Това са значително по-малко събития, от тези които биха възникнали в неваксинирано население от 17 млн. души. Честотата е сходна с тази на разрешените за употреба ваксини срещу COVID-19. Месечният доклад за безопасност ще стане публично достъпен на страницата на Европейската Агенция за Лекарствата през тази седмица в съответствие с извънредните мерки за прозрачност за СOVID-19. В допълнение, в клиничните проучвания, въпреки че броят на тромботичните събития е малък, те са по-рядко срещани във ваксинираната група", уточняват от "АстраЗенека".


В хода на производство на ваксината "АстраЗенека", партньорите на компанията и повече от 20 независими лаборатории провеждат над 60 теста за качество. Всички те трябва да посрещнат стриктните критерии за качествен контрол като тези данни се предоставят на регулаторните власти във всяка една страна или регион за независим преглед преди да бъде освободена всяка една партида в съответната страна, се обяснява в позицията на компанията.

Новините от днес и със задна дата