четвъртък, 25 февруари 2021 г.

Външно министерство съобщи за побой над българин в Северна Македония

  

В генералното ни консулство в Битоля вчера е получен сигнал за нанесен побой над гражданин с български произход в град Струмица, Република Северна Македония, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

Служител на мисията ни там го е посъветвал да подаде жалба пред компетентните органи в страната, тъй като без писмена следа по случая не бихме могли да изискваме разследване на случая от компетентните власти, които трябва да установят дали посегателството е свързано с произхода на човека, уточниха от МВнР.

Преди три дни президентът Румен Радев призова за своевременна реакция от отговорните институции в България и Република Северна Македония на сигналите на наши сънародници от югозападната ни съседка за важни проблеми, пред които са изправени. Той се мотивира с получено в президентската институция писмо от етнически българи от Северна Македония, в което изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране.

Тогава Външно министерство отговори, че "винаги е реагирало на подобни сигнали на всички дипломатически нива и често е съобщавало публично за тези свои действия".

"Изразяваме удовлетворение, че държавният глава споделя нашата позиция, че Република Северна Македония трябва да уважава правото на самоопределение на всички свои граждани, включително тези с българско самосъзнание", се казваше още в официалната позиция на ведомството, ръководено от Екатерина Захариева.

Още в края на миналата година от Външно министерство обявиха, че в социалните мрежи има списъци с български граждани в Северна Македония и публикации, в които се призовава към саморазправа с тях. Тогава оттам подчертаха, че внимателно следят публикациите и очакват властите в Скопие да предприемат мерки за прекратяване на езика на омразата и за защита на своите граждани с българско самосъзнание.

От ВМРО също обявиха, че в централата им постъпват много сигнали, описващи груби нарушения на правата на граждани на Република Северна Македония, които се чувстват българи.

Две седмици по-късно българското знаме беше запалено на карнавал в Северна Македония. Това се  случи на финала на мероприятието в село Вевчани, когато традиционно се палят маски.

Тогава Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството в Скопие силното ни възмущение от този вандалски акт. 

Неотдавна пък от организацията Българска национална платформа за обединение и развитие, която е ангажирана с процесите в Северна Македония, алармираха за проблеми на собствениците на автомобили с българска регистрация. При извършването на полицейска акция през януари са спрени от движение около 150 коли и са връчени 1200 глоби, като масираните проверки са били в Охрид, Струга, Битоля, Щип, Кочани, Виница, Велес, Струмица, Радовиш, Гевгелия и части от Скопие.

"Ще се въздържим да квалифицираме тази полицейска акция, но ще посочим, че автомобили с албански, косовски и сръбски номера изобщо не се спират за проверка, което лесно може да бъде установено от една независима проверка на място в Куманово или Тетово, където най -масово се срещат подобни МПС", заявиха от организация.

Новините от днес и със задна дата