сряда, 10 февруари 2021 г.

Кръщене на ужаса: бебе умира, църквата държи на архаичните си позиции

  

Свещеникът потапя бебето изцяло в купела - цели три пъти. Отначало то все още плаче, но след това отмалява, а устните му посиняват. Загрижените родители викат спешна помощ, бебето е откарано в интензивното отделение на една болница, където на следващия ден умира. При аутопсията в белите дробове на кърмачето лекарите откриват 100 милилитра вода.

Трагедията се разиграва в края на януари в румънския град Сучава. Междувременно срещу свещеника се води разследване за убийство, но за румънската общественост кръщенето в Сучава е много повече от шокиращ единичен случай - смъртта на бебето предизвика остри дебати за начина, по който протичат кръщенетата. Над 60 000 души подписаха петиция, с която настояват да се сложи край на ритуалното потапяне на бебетата във водата.

Румънците и църквата

Случаят предизвика и дискусия за оспорваната обществена роля на Румънската православна църква.

"При трагедията с бебето в Сучава става дума не просто за един свещеник и за църковните ритуали, а за обществото ни като цяло", написа известната румънска публицистка Йоана Ене Догиу.

В страната почти всички етнически румънци са православни. Повечето не са дълбоко вярващи, но въпреки това са в плен на едно християнско-традиционалистично мислене. Особено в селските райони, където думата на попа е закон. Но и в градовете мнозина спазват стриктно християнските ритуали - от кръщенето до ежегодната благословия на къщата. С други думи: църквата в Румъния има голямо влияние. От десетилетия тя неизменно е сред институциите, ползващи се с най-голямо доверие.

Скандалният архиепископ Теодосий

И до днес православната църква държи да участва във взимането на решения най-вече по въпросите на семейството и образованието. При това тя често отстоява антилиберални, християнско-фундаменталистки и антимодернистки позиции. И така поляризира.

Както е и в актуалния случай с починалото след кръщенето бебе. Особено гръмогласен бе архиепископ Теодосий, който е един от най-консервативните църковни лидери в страната. Известен е с множество афери, смята се, че е бил доносник на Секуритате, а през последните години неведнъж е бил изправян пред съда по обвинения в корупция, лъжливи показания и измама, но винаги е бил оправдаван.

"Кръщавам само в студена вода. Защото въздига духовно"

Теодосий категорично отхвърля исканията бебетата да не се потапят по три пъти във водата, а само да бъдат напръскани или поляти. Потапянето във водата било традиция от две хилядолетия и така щяло да си остане още хиляда години. Самият той кръщавал бебетата само в студена вода, защото това ги въздигало духовно, а освен това ги калявало.

Теодосий дори индиректно обвини родителите за смъртта на бебето. При краткото потапяне то нямало как да погълне вода - най-вероятно родителите го били прехранили, в резултат от което бебето се било задушило с майчино мляко.

Официалната позиция на църквата в Румъния е по-нюансирана. При определени обстоятелства било допустимо бебето да не се потапя във водата изцяло, а при здравословни проблеми кръщенето можело да бъде отложено. Но като цяло Румънската православна църква държи на своя християнско-фундаменталистки и антимодернистичен курс. Така например през 2018 година църквата организира хомофобски "Референдум за семейството". Поради ниска избирателна активност в крайна сметка той бе обявен за невалиден, но все пак 3,5 милиона души гласуваха за инициативата.

"Вързопче от живот и светлина"

Поляризиращите възгледи на православната църква напоследък се натъкват на все повече критики в средите на румънските интелектуалци - нещо, което доскоро бе немислимо. Сред дискутираните теми са обвързаността между църквата и държавата, корупционни афери в църквата, както и незадоволителният ѝ социален ангажимент.

И в случая с починалото бебе множество именити интелектуалци призоваха православната църква най-после да стъпи в 21 век. Румънският философ Михай Сора, който е вече на 104 години, но все още е много активен, написа следното на страницата си във Фейсбук: "Новороденото е крехко същество, вързопче от живот и светлина, а не парче месо".

Текстът е публикуван ТУК

 

 

Новините от днес и със задна дата