сряда, 3 февруари 2021 г.

Топагент на ЦРУ: В Москва ме простреляха с микровълново оръжие!

  

Марк Полимеропулос се събужда в хотелската си стая с въртяща се глава и звън в ушите. "Чувствах, че ще повърна. Не можех да се изправя. Падах", спомня си той. "Много пъти по мен е било стреляно, но това беше най-ужасяващото преживяване в живота ми", пише dnes.bg.

Полимеропулос е прекарал години в Ирак, Сирия и Афганистан като висш офицер от ЦРУ, воюващ в американската война срещу тероризма. Но онази нощ в Москва той вярва, че е бил мишена на тайно оръжие с микровълни. 

След намесата на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г., ръководството на ЦРУ пренасочи закоравели в битка офицери като Полимеропулос в дейности, насочени към Русия. В крайна сметка той става временно изпълняващ длъжността началник на тайни операции в Европа и Евразия, работейки със съюзници, за да разкрие дейността на Москва, включително отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал през 2018 г. в Солсбъри, Англия.

През декември 2017 г. Полимеропулос посещава Москва, но не под прикритие. Искаше да използва редовна среща за "връзка" между руски и американски шпиони, за да види страната сам. Той не беше там заради някаква нелегална дейност. Руснаците не искаха той да пристига, но все пак се съгласяват.

В началото на пътуването той се разболя. При завръщането си в САЩ световъртежът премина, но други симптоми усеща и до днес. "Имам мигренозно главоболие вече три поредни години. Никога не е изчезвало", споделя той пред BBC. Полимеропулос не бил в състояние да работи и взима месеци почивка, тръгвайки по дълъг медицински път.

Подозренията му възникват, тъй като през 2016 г. дипломати в Хавана, Куба, съобщават за подобни симптоми - както и някои канадци.

Понякога това беше внезапната поява на силен шум, водещ до интензивна болка, докато други усещаха натиск върху главата, водещ до замайване и световъртеж. Усещанията сякаш идваха от определена посока в определено място. Това стана известно като "синдром на Хавана".



Какво е причинило "синдрома на Хавана"?

"Това, което се случи с американските дипломати в Куба, се случи и с мен в Москва", категоричен е Полимеропулос.

Но стигането до дъното на синдрома на Хавана не е било просто. Симптомите се представят по различен начин при различните хора. Някои спекулирани случаи не са свързани или са резултат от психологическо заболяване.

Първата задълбочена оценка е направена от националните академии на науките на САЩ през декември 2020 г. Въпреки че клиничната информация често е фрагментарна, комисия заключава, че симптомите са "в съответствие с ефекта на насочената, импулсна радиочестотна енергия", отхвърляйки други възможности, включително отравяне или психологическа причина.

"Установихме, че подгрупа хора споделят някои много необичайни и различни клинични симптоми в началото на заболяванията си и именно тези симптоми ни доведоха до нашата преценка", казва проф. Дейвид Релман от Станфордския университет, който председателстваше комисията .Той не определя дали пулсът е идвал от тайно оръжие или кой стои зад атаките, тъй като това е извън компетенциите на комитета.

Когато първоначално Полимеропулос е бил прегледан от медицински служители на ЦРУ, му е казано, че симптомите му са малко по-различни от тези в Хавана, така че те отхвърлят всяка връзка, оставяйки чувство на разочарование. Той приписва различията в симптомите на нова, че хората са засегнати по различен начин, и възможността оръжието, което е било използвано върху хората, да еволюира. Говорител на агенцията заявява пред BBC, че "първият приоритет на ЦРУ е бил и продължава да бъде благосъстоянието на всички наши офицери".



Съобщени са и други инциденти извън Куба

След като беше принуден да се пенсионира поради лошо здраве през 2019 г., Полимеропулос решава да направи историята си публична и да привлече вниманието към проблема, за да се опита да си осигури лечение в специализирана болница, което в крайна сметка беше договорено.

Той казва, че оперативната страна на ЦРУ е приела въпроса по-сериозно, след като е станало ясно, че той не е единствената потенциална жертва. 

Докладите сочат, че до половин дузина други служители са засегнати и случаите продължават да се трупат. "Това се случва на няколко други висши служители на агенцията", казва Полимеропулос. "И някои от агентите, които впоследствие са засегнати, изглежда са участвали по някакъв начин в този отпор срещу руснаците. Имаме агенти, които страдат мълчаливо."

Съобщава се, че някои инциденти са се случили в страни, различни от Куба или Русия, включително Китай. Списание GQ, което първо съобщи за случая с Полимеропулос, заяви, че високопоставен служител на ЦРУ е бил засегнат при посещение през 2019 г. в Австралия (по-късно потвърдено от австралийските медии). Други са засегнати в Полша и Грузия.

Служител на Белия дом също съобщава, че усеща симптоми, включително натиск в главата, докато е в хотелска стая в Лондон през август 2019 г. - събитие, за което британските служители по сигурността са наясно, въпреки че не е ясно какво точно се е случило. По въпроса има връзка между Лондон и Вашингтон.

Един бивш служител на разузнаването в Обединеното кралство казва, че всяко доказателство за намерението на Русия би "променило играта".

Има ли доказателства, че Русия стои зад атаките?

Статиите на медиите след първоначалните инциденти в Хавана предлагат класифицирани доказателства - включително съобщения, сочещи към Русия. Съвсем наскоро бе съобщено, че американската разузнавателна общност използва данни от мобилни телефони, за да намери руски разузнавачи в близост до служители на ЦРУ, които са били засегнати на някои места.

"Това, разбира се, е много интересен обстоятелствен случай, който със сигурност заслужава допълнително внимание", казва Полимеропулос и добавя, че твърденията му се основават на публична информация, а не на знания за класифицирани разследвания след напускането му.

Нищо от това не се оказа достатъчно убедително, за да може правителството на САЩ да отправи официално обвинение.

Една от възможностите е, че щетите за хората са страничен ефект от някакъв вид инструмент, използван за събиране на разузнавателни данни чрез бомбардиране на електронни устройства с микровълни, за да се получи информация - практика, започнала през Студената война.

"Руските служби за сигурност наводняваха американското посолство в Москва с концентрирани микровълни и електронни импулси“, казва Джон Сифър, бивш служител на ЦРУ, който е работил върху Русия. Той казва, че Русия дори е имала микробуси, които могат да обикалят даден град, за да се насочат към хора.

Той смята, че Москва е отговорна за неотдавнашното увреждане на служители на ЦРУ, въпреки че не е сигурен в точния мотив. Друг бивш служител на ЦРУ, който е служил в Москва, също заяви, че вярва, че руснаците са използвали насочена енергийна атака, но не може да бъде сигурен дали тя е предназначена да причини вреда или руснаците просто не се интересуват, че вредата е била нанесена като следствие на нещо друго, което са правели.

Полимеропулос казва, че първоначалната му презумпция е била за някакъв вид разузнавателна колекция. Но доказателствата, които той получава косвено, го карат да вярва, че руснаците са използвали "обидно оръжие", за да наранят нарочно хората.

Правдоподобно ли е?

Една от теориите е, че в Хавана Русия иска да наруши всяко подобрение в отношенията между САЩ и Куба - традиционно близък съюзник на Москва - и след това разширява мишените си, като се насочва към разузнавачите, определени като работещи срещу тях. Такива, като Полимеропулос. Това ще ги извади от действие, ще изяде ресурси и ще затрудни работата на ЦРУ.

Но това би противоречало на негласно споразумение, според което шпионските служби не могат да нанасят физически вреди срещу противника. Бивши служители на ЦРУ и МИ6 обаче посочват факта, че руснаците са използвали форма на радиоактивен шпионски прах, за да проследят движението си в Русия, което представлява риск за здравето.

Полимеропулос също така твърди, че Русия при президента Владимир Путин е била готова да измести границите - например с помощта на нервно-паралитичен агент в Солсбъри. "Това със сигурност е ескалация, но не е извън нормата за това как руснаците наистина са нападали нашия персонал," казва той.

В отговор руското външно министерство насочва BBC към коментари след доклада на Националните академии на науките на САЩ, в който се казва: "Нямаме информация за това, че Русия е насочвала оръжия с микровълни или за случаи на употреба на такова оръжие. Такива провокативни, неоснователни спекулации и измислени хипотези всъщност не могат да се считат за сериозен въпрос за коментар."

Полимеропулос иска комитетите на Конгреса да разследват. Някои сенатори се заеха с въпроса.

Експертът, ръководил официалното разследване, също иска повече мониторинг. "Не е направено достатъчно", казва проф. Релман, казвайки, че предишните усилия са били възпрепятствани от сложността на заболяването, предизвикателството да се идентифицира причината, както и геополитиката.

Ако се докаже, че Русия е използвала оръжие срещу американски служители, последствията могат да бъдат взривоопасни. Но дори и да беше вярно, намирането на достатъчно доказателства, за да бъдем уверени в публичното обвинение, може да се окаже трудно, оставяйки проблема нерешен.

За Полимеропулос истината е важна, дори ако тя няма да спре това, с което трябва да живее всеки ден.

"Предпочитам да ме застрелят. Предпочитам да има открита дупка в тялото ми, която знаех, че можем да се опитаме да поправим, за разлика от това, което се случва сега."

Новините от днес и със задна дата