сряда, 3 февруари 2021 г.

САЩ разполага най-бързите си бомбардировачи на час от Санкт Петербург

  

САЩ се готви да осъществи първото разполагане на стратегическите свръхзвукови бомбардировачи В-1В в Норвегия. Отрядът, придружен от над 200 души персонал, трябва да пристигне в авиобазата в авиобазата Ерлан до края на седмицата. В-1В може да носи ядрено оръжие и ракети.

Авиобазата се намира в близост до норвежкия град Трондхайм. Разстоянието от нея до Санкт Петербург е около 1100 километра, които биха могли да се вземат за по-малко от час от свръхзвуковия бомбардировач. Целта на американските ВВС обаче е да могат да достигнат големите арктически бази на Русия.

За по-малко от 1 час би могла да се достигне и базата на Северния руски флот в Североморск, на няколко километра от Мурманск.

Там се намират някои от най-модерните руски ядрени подводници, като К-329 "Белгород" - призната за най-дългата подводница в историята през 2020 г. В Североморск се тестват и новите хиперзвукови и ядрени ракети на Русия.

Норвежката база Ерлан се намира и на около 480 километра от Северния полярен кръг.

Известно е, че във водите на Северния ледовит океан се намират множество природни ресурси, а Русия разширява военното си присъствие там. Териториални претенции към региона обаче имат Норвегия, Канада и САЩ. Тази комбинация кара експертите да нарекат Арктика - новото бойно поле.

САЩ прие нова стратегия преди по-малко от година, според която трябва да увеличи военното си присъствие в региона. Русия от своя страна също реализира експанзия в посока на Северния полярен кръг.

B-1B е най-бързият американски бомбардировач. Максималният му обсег е 9400 км.

Самолетът се задвижва от 4 реактивни двигателя и има максимална скорост от около 1450 км/ч. Крилата са с променлива геометрия, което помага за по-добрата аеродинамика на машината.

Самолетът може да носи 56 тона бомби, с което се оказва и най-тежкият бомбардировач в арсенала на САЩ.

Всеки един B-1B може да носи до 24 ядрени бомби или до 84 неуправляеми бомби.

Освен ядрено оръжие, Пентагонът планира да използва бомбардировачът и като платформа за хиперзвуково оръжие. Теоретично B-1 би могъл да носи 31 хиперзвукови ракети. Макар американските ВВС все още да не са завършили разработката си, то подобни ракети биха могли да достигнат северните руски бази и градове само за минути, ако се изстрелят още над Норвегия. Наскоро бомбардировачът се сдоби и с нови анти-корабни ракети в арсенала си.

Новините от днес и със задна дата