сряда, 24 февруари 2021 г.

БНТ може да спре "Последният печели" заради изречен от Орлин Горанов антисемитски цитат

Генералният директор на обществената медия Емил Кошлуков поднесе официално извинение на засегнатите стран след като водещият на предаването на БНТ "Последният печели" - Орлин Горанов, бе обвинен в антисемитизъм от еврейска организация. Кошлуков обяви, че ще наложи "най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка".

Представяме ви официалното изявление на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков по случая, без редакторска намеса:

"В предаването "Последният печели" от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети. Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на нацистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично.

В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия. Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир.

Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка.

Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда. Още веднъж поднасям извинения на всички засегнати лица и страни."

Новините от днес и със задна дата