сряда, 24 февруари 2021 г.

Скандална сеч в къмпинг край Черноморец, повалени са десетки борове

  

В нарушение на Закона за биологичното разнообразие е извършена сеч на територията на къмпинг, общ. Созопол, съобщиха от РИСОВ Бургас след проверка, извършена след публикации в медиите, снимки и клипове в социалните мрежи, в които местни хора изразяват възмущението си от унищожени дървета на метри от началото на плажната ивица в къмпинг "Кайт-Градина" край Черноморец.

Отсечените и повалени дървета от вида черен бор са в имоти, които са частна собственост на юридическо лице. Те не попадат в границите на защитена територия, но са в територия на две защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 - защитена зона "Бакърлъка" за опазване на дивите птици и "Плаж Градина - Златна рибка" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, показва проверката на РИОСВ.

Точно преди година, дружеството е заявило намерението си за извършване на сеч, като е внесло горско-стопанска програма. Тази процедура обаче е била отменена поради недопустимост с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. Решението не е обжалвано, влязло е в сила и става задължително за спазване от собственика и всички контролни органи.

За извършената сеч на извършителя ще бъде наложена административно-наказателна мярка. От РИОСВ Бургас уточняват, че към момента е известен собственика на имотите, но не е известен извършителя на нарушението. Затова и ще се обърнат за съдействие към полицията и Изпълнителната агенция по горите. На собственика на имотите ще бъде дадено предписание за преустановяване на дейността.

За отсичане на дървета без редовен документ, виновникът се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева, припомнят от РИОСВ.

Проверката на РИОСВ бе разпоредена от Окръжна прокуратура - Бургас след публикации за сеч на десетки борови дървета в района около къмпинг "Кайт-Градина".

За сеч на десетки борови дървета в района около къмпинг "Кайт-Градина", сигнализираха преди това десетки местни жители. В социалните мрежи се появиха клипове с огромни дървета, нарязани на метри от плажната ивица. Според авторите на клиповете, записите са правени в края на месец януари. Голяма част от боровите дървета са паднали не само след бурята, но и след активна човешка намеса.

"Бурята не е нарязала дърветата на метровки. Има и дървета, които вече са били изрязани. Предполагаме, че става въпрос за разчистване на място за повече каравани, но това не е редно", посочи пред NOVA журналистът Екатерина Капрова, която  живее в Черноморец.

"Гледката наистина е потресаваща, имайки предвид,че нашите майки и бащи са засаждали тези дървета, създавайки един зелен пояс", заяви и Росен Колев, жител на Созопол.

От управата на къмпинг "Кайт- Градина", в чийто терен вероятно попадат отсечените дървета обясниха, че нямат инвестиционни намерения.

"Къмпинг Градина": Сечта не е при нас

От Къмпинг Градина съобщиха в писмо до медиите, че въпросните изсечени дървета не са на тяхна територия. Става дума за сеч около други къмпинги, които са напълно различни и нямат нищо общо с тях.

"Заради дългогодишната си история Къмпинг Градина е един от най-разпознаваемите в областта и често поради тази причина медии и граждани използват общо "къмпинг Градина" за цялата местност, но на територията на самия плаж Градина има различни къмпинги, които нямат общо с "Къмпинг Градина". Това само по себе си считаме, че е довело и до сегашното объркване", посочват още от известният къмпинг.

Оттам посочват още, че "по този въпрос вече са сигнализирали и Окръжна прокуратура Бургас, които по-рано разпоредиха съобщение за проверка на случая и коригираха информацията на уебсайта си". 

Имам апел към Община Бургас, нека да се сезира за случващото се около и в Къмпинг Градина

Публикувахте от Г-ца Вълева в Събота, 20 февруари 2021 г.

Новините от днес и със задна дата